Peter Greste: Još se ne osjećam slobodnim

Izricanje presude u predmetu protiv trojice novinara Al Jazeere na sudu u Kairu zakazano je za četvrtak. Baher Mohammed i Mohammed Fahmy optuženi su za pomaganje i saradnju sa zabranjenom organizacijom Muslimanska braća, a te optužbe poriču.

Njihov kolega Peter Greste deportiran je iz Egipta u februaru ove godine, nakon 400 dana provedenih u zatvoru. Međutim, sada mu se sudi u odsutnosti. Novinar Al Jazeere Andrew Thomas je s Gresteom razgovarao o predstojećoj presudi.

  • Iako si u Sydneyju, da li se osjećaš kao slobodan čovjek?

– Znam da ovo zvuči smiješno, ali dok sjedim ovdje, okupan suncem Sydneyja, i znam da se mogu kretati i raditi šta god želim, još se ne osjećam slobodnim. Sudski postupak se i dalje vodi. Još nam se sudi, meni i mojim kolegama. I dalje se borimo. Pred nama je pravna bitka, još postoji mogućnost da nas osude, tako da se ne osjećam slobodnim.

  • Kojem se ishodu suđenja nadaš?

– Svakako se nadam da će sud uvidjeti da apsolutno nema nikakvih dokaza te odbaciti predmet. Tužilaštvo nije iznijelo nove dokaze u odnosu na prvo suđenje. Jasno je da nismo uradili nijedno djelo koje nam se stavlja na teret. Nemamo ništa s terorizmom, niti smo bili povezani s Muslimanskom braćom, osim kroz uobičajeni posao novinara, i nismo širili lažne vijesti. Dakle, ako se sud bude držao dokaza, jedina moguća presuda za sve nas je oslobađajuća.

  • A šta te najviše plaši?

– Najviše me plaši to da presuda neće biti pravedna i da će sud potvrditi presudu prvostepenog suda. Sud nas ne može osuditi na teže kazne, ali može potvrditi prvostepene presude. Meni bi to predstavljalo samo nelagodnost, neću nazad u zatvor, jer sam ovdje. Ali, to bi značilo velike probleme za Bahera i Mohammeda, i to me posebno brine.

  • Šta ako sud donese osuđujuću presudu?

– Za kolege to može značiti da se vraćaju u zatvor. Ako ih i osude, nadamo se da će zatvorska kazna iznositi onoliko koliko je trajalo vrijeme provedeno u pritvoru, što bi značilo da će odmah biti pušteni na slobodu. U mom slučaju, to bi značilo dodatne komplikacije. Poput drugih novinara osuđenih prvostepenom presudom u odsustvu, to bi značilo da ne mogu putovati u države koje imaju sporazum o izručenju s Egiptom i bilo bi mi prilično teško raditi kao strani dopisnik.

Izvor: Al Jazeera