Odobrena gradnja 800 stanova na Zapadnoj obali

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali su nelegalna prema međunarodnom pravu (AP)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u srijedu je odobrio “trenutačnu” gradnju 300 domova za židovske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izgradnja u naselju Beit El je odobrena, priopćio je Netanyahuov ured.

Planovi izgradnje još 504 doma za doseljenike u anektiranom istočnom Jerusalemu također su odobreni, prenosi Fena agenciju AFP.

Lider radikalne desničarske stranke Židovski dom i ministar obrazovanja Naftali Bennett, čestitao je izraelskom premijeru na ovoj odluci.

Izraelska Vlada odlučila se na ovaj potez nakon odluke Visokog suda Izraela, da se sruše dvije zgrade u židovskom naselju Beit El na Zapadnoj obali.

Sukobi s policijom

Odluka Visokog suda Izraela da sruši “bespravno izgrađene” dvije zgrade u Beit Elu izazvala je oštre reakcije radikalnih desničara, što se očitovalo u nemirima između stotina Židova i policajaca.

Tada je Bennett od premijera Netenyahua zatražio da država izgradi 300 novih stambenih jedinica na Zapadnoj obali, prenosi Anadolija.

Doseljeničke grupe sukobile su se u utorak s policijom na toj lokaciji zbog planiranog rušenja, a izraelske vlasti preuzele su kontrolu nad ilegalnim kućama koje se grade na okupiranoj Zapadnoj obali.

U utorak su organizirani prosvjedi protiv rušenja takozvanih Dreinoff zgrada, napravljenih na privatnoj palestinskoj zemlji, koju je vojska Izraela zauzela tijekom 1970-ih.

Rušenje domova naredio je prošlog mjeseca Visoki sud Izraela, priopćivši kako kuće moraju biti uklonjene prije 30. srpnja.

Uz upotrebu opreme protiv prosvjeda, izraelske snage preuzele su kontrolu nad dvije zgrade koje su u izgradnji rano u utorak, a potom je uslijedio okršaj sa desecima mladih Židova, koji su se zabarikadirali u jednoj od građevina u naselju Beit El.

Nakon sukoba prosvjednika i policije, deseci naseljenika su prisilno evakuirani, a neki od njih su i uhićeni.

Iseljavanje se dogodilo nakon što je jedna izraelska organizacija za zaštitu ljudskih prava poslala peticiju Visokom sudu 26. srpnja, zajedno s palestinskim vlasnicima zemlje, da se otkažu planovi radova i blokira bilo kakva izgradnja u kompleksu Dreinoff.

Izgradnja naselja problem u pregovorima

S druge strane, izraelsko Ministarstvo obrane vodi dalje poteze kako bi zaobišlo naredbe Visokog suda i spriječilo rušenje.

Premijer Netanyahu u utorak je kazao kako se njegova Vlada protivi odluci suda da se sruše zgrade, navodi se u priopćenju iz njegovog ureda.

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali su nelegalna prema međunarodnom pravu.

Izraelske vlasti se protive tom stavu.

Izgradnja na lokacijama u okupiranoj Zapadnoj obali smatra se dodatnim problemom u mirovnim pregovorima i dalje otežava formiranje nezavisne države Palestinaca.

Izvor: Agencije