Odgođeno izricanje presude novinarima Al Jazeere

Sud u Kairu u četvrtak je odgodio izricanje presude novinarima Al Jazeere, optuženim za saradnju sa zabranjenom organizacijom Muslimanska braća.

Ovo je deveti put da je Sud odgodio jedno od ročišta na ovom suđenju.

Izricanje presude je odgođeno do 8. augusta.

Baher Mohamed i Mohamed Fahmy nalaze se u Egiptu, dok je njihov kolega Peter Greste u februaru deportiran u Australiju, nakon 400 dana provedenih u zatvoru, i sudi mu se u odsustvu.

Uhapšeni 2013. godine

Vršilac dužnosti generalnog direktora mreže Al Jazeera, dr. Mostefa Souag je izjavio: ”Ogorčeni smo što je izricanje presude odgođeno jer je danas trebalo biti održano posljednje ročište našim kolegama. Kao i ostali, mi smo očekivali brz kraj patnje Bahera Mohameda, Mohameda Fahmyja i Petera Grestea. Sva trojica su izložena velikom stresu i pritisku proteklih 19 mjeseci i odgađanje konačne presude je samo produžilo pritisak na njih i njihove porodice”.

”Zahtijevamo da egipatske vlasti odmah povuku optužbe protiv Bahera, Petera i Mohameda. Novinarstvo nije zločin”, rekao je Souag.

Trojica novinara Al Jazeere nadala su se da će ovom presudom biti okončana duga agonija. Tome su se nadale i njihove kolege, drugi novinari i borci za slobodu govora.

Sve je počelo u decembru 2013. godine, kada su Greste, Fahmy i Mohamed uhapšeni i optuženi za saradnju s organizacijom Muslimanska  braća.

Proveli su više od godine u kairskom zatvoru, samo se nakratko pojavljujući pred sudom, na kojem su insistirali da su nevini.

Pravni stručnjaci suđenje su nazvali običnom farsom.

Nije potpuno slobodan

Iz cijelog svijeta stizali su izrazi solidarnosti novinara, koji su organizirali proteste podrške trojici kolega sa Al Jazeere. No, to nije spriječilo egipatsko pravosuđe da njih i još šestero kolega u odsustvu osudi na višegodišnje zatvorske kazne – presuda koja je izazvala bijes širom svijeta.

“Što se tiče slučaja novinara Al Jazeere u Egiptu, i javno i privatno jasno govorimo da bi trebali biti oslobođeni”, kazao je američki predsjednik Barack Obama.

Na kraju je Kasacioni sud u Egiptu poništio presudu i naložio ponovno suđenje.

Diplomatski pritisak doveo je do puštanja Grestea – u februaru se vratio u rodnu Australiju.

Ali, nije potpuno slobodan – ako u četvrtak bude proglašen krivim, to bi ga moglo ograničiti u radu i putovanjima.

“Za mene bi to očito bio problem, ali ono što je bitno je šta će presuda značiti za ostale. I dalje postoji veoma realan rizik od toga da opet završe u zatvoru, a to bi za sve nas bilo strašno”, kaže on.

‘Živim dan za danom’

Fahmy i Mohamed kasnije su pušteni uz kauciju. Baher je dobio priliku da pokuša nadoknaditi izgubljeno vrijeme s porodicom… I da razmisli o značaju cijelog slučaja.

“Ničemu se ne nadam, samo živim dan za danom. Mislim da će Peter to shvatiti – živim dan za danom. Ništa ne očekujem i ničemu se ne nadam. Čak i ako budem oslobođen, nastavit ću borbu za slobodu medija i za novinare koji su i dalje iza rešetaka i kojima su očajnički potrebne naša podrška i pomoć”, poručio je.

Fahmy tvrdi da je žrtva loših odnosa Egipta i Katara, sjedišta Al Jazeere. Podigao je i tužbu protiv mreže, koju optužuje za nemar – optužba koju Al Jazeera kategorično poriče. Mreža je poručila da će se nakon presude nastaviti boriti za novinare Al Jazeere koji su osuđeni u odsustvu sve dok presude protiv njih ne budu poništene.

Izvor: Al Jazeera