Nakon 30 godina: SAD oslobađa svog obavještajca koji je radio za Izrael

Svi pokušaji Izraela da Pollard bude oslobođen - nisu urodili plodom (Reuters)

Bivši američki obavještajni analitičar Jonathan Pollard, koji je bio osuđen zbog špijunaže za Izrael, bit će pušten na uvjetnu slobodu nakon što je proveo 30 godina u zatvoru, odlučio je nadležni federalni odbor u SAD-u.

Pollardovim puštanjem na slobodu, koje je najavljeno za studeni, bit će otklonjeno pitanje koje se dugo postavljalo u američko-izraelskim odnosima u trenutku pojačanih nesuglasica između dvije zemlje zbog odluke predsjednika Baracka Obame o nuklearnom sporazumu s Iranom, prenosi Reuters.

Pollard, koji je već desetljećima u zatvoru unatoč naporima više izraelskih vlada da osiguraju njegovo puštanje, morat će ostati u SAD-u pet godina, naveli su njegovi odvjetnici Eliot Lauer i Jacques Semmelman.

Oni su potvrdili i kako je odluka o Pollardovom puštanju na slobodu bila jednoglasna, ali i da “nije povezana s nedavnim zbivanjima na Bliskom istoku”.

Vjeruju i kako će mu, unatoč zabrani izlaska iz SAD-a, Obamina administracija dopustiti da ide u Izrael odmah nakon izlaska iz zatvora.

Stalni zahtjevi za pomilovanjem

Pollard je 1987. godine osuđen zbog špijunaže za Izrael, te mu je određena kazna doživotnog zatvora. Teretilo ga se da je izraelskoj strani davao kofere pune povjerljivih dokumenata.

U studenom Pollard zapravo i stječe pravo puštanja na uvjetnu slobodu.

On je jedini Amerikanac koji je optužen na doživotnu robiju za predavanje tajnih informacija jednom savezniku SAD-a.

Izraelski i američki aktivisti, te političari iz SAD-a koji su smatrali da je njegova kazna nekorektna lobirali su neprestano da se ona smanji ili da bude pomilovan.

Izraelska vlada se u međuvremenu službeno ispričala SAD-u za svoju ulogu u Pollardovoj špijunaži, ali sve do 1998. godine nije priznala da je plaćala za dokumente.

Svi pokušaji Izraela da Pollard, kome je ta zemlja dala državljanstvo 1995. godine, bude oslobođen – nisu urodili plodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije