Kabul potvrdio smrt Mullah Omara

Mullah Omar nije viđen u javnosti od američke kampanje koja je natjerala talibane da se sklone s vlasti (AP)

Afganistanske vlasti objavile su u srijedu navečer smrt Mullah Omara, vrhovnog vođa talibana koji je od 2001. godine bio u bijegu što bi moglo produbiti unutrašnje podjele u tom pobunjeničkom pokretu uoči nastavka pregovora sa službenim Kabulom.

„Mullah Omar je mrtav. Umro je u bolnici u Karačiju (Pakistan) aprila 2013. godine u tajanstvenim okolnostima“, rekao je za agenciju AFP Hasi Sediki, glasnogovornik afganistanskih tajnih služba (NDS).

Time je javno potvrdio navode afganistanskih zvaničnika koji su već duže vremena govorili da je Mullah Omar umro od bolesti.

Vijest o smrti objavljena je dan ili dva od početka drugog kruga mirovnih pregovora između talibana i afganistanske Vlade i smatra se da bi mogla produbiti podjele unutar talibanskog pokreta koji nije jedinstven u stavu treba li pregovarati niti ko bi mogao biti Omarov nasljednik, piše agencija Reuters.

Talibani nisu službeno niti potvrdili niti negirali smrt njihovog komandanta koji se u javnosti nije pojavio od 2001. godine.

Bijela kuća saopćila je danas da su najnoviji izvještaji o smrti lidera talibana Mullah Omara vjerodostojni.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz, međutim, nije htio potvrditi konkretnu tvrdnju Afganistana da je Omar umro prije dvije godine u Pakistanu, prenio je AFP.

„Obavještajni krugovi provjeravaju ove izvještaje i okolnosti njegove smrti“, naveo je Schultz, napominjući da, za sada, ne može govoriti otvoreno o svemu što SAD zna o tome u ovom trenutku.

Nije viđen od 2001.

U prošlosti su u više mahova objavljivani izvještaji o smrti.

Afganistanski mediji su 2011. objavili da je lider talibana ubijen, ali su to kasnije demantovali pakistanski zvaničnici. Talibani su tada tvrdili da su se njihovi telefoni našli na meti hakera i da su sa njih poslate poruke kako je Mullah Omar mrtav.

On nije viđen u javnosti od američke kampanje koja je natjerala talibane da se sklone s vlasti 2001. godine, nakon što su podržali lidera Al-Kaide Osamu bin Ladena.

Mullah Omar je preživio američku invaziju i kao većina viših komandanata talibana izbjegao zarobljavanje.

Bivši američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, Richard Holbrooke je tvrdio da se Mullah Omar sakriva duž granice između te dvije zemlje.

Izvor: Agencije