Erdogan i Xi dogovorili jačanje saradnje

Nakon dočeka, dvojica državnika su, zajedno s delegacijama svojih država, nastavili sa sastankom u Velikoj narodnoj palati (AP)

Čelnici Turske i Kine složili su se u srijedu u Pekingu oko jačanja saradnje u borbi protiv terorizma i krijumčarenja ljudi, kazao je novinarima visoki kineski diplomat u prvim izjavama vezanim uz posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Kini i njegov današnji susret s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom.

„Saradnja u području sigurnosti i jačanju prava vrlo je važna za dvije države koje su se obje složile oko jačanja saradnje“, rekao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zhang Ming novinarima nakon susreta dvojice predsjednika u Pekingu.

„Neprekidno se zalažemo da Kina i Turska trebaju podržavati jedna drugu u važnim pitanjima i produbiti svoje strateške odnose“”, kazao je Xi Erdoganu.

Po Zhangovim riječima, Erdogan je Xiju kazao da Turska gleda na Islamski pokret istočnog Turkestana (ETIM), za koji Peking smatra da vodi kampanju za neovisni Xinjiang, kao na terorističku grupu.

„On je rekao da Turska neće dopustiti nikome da koristi turski teritorij kako bi na bilo koji način ugrozio kineske nacionalne interese i sigurnost“, kazao je Zhang.

Kina tvrdi da ETIM regrutira Ujgure koji su otišli u Tursku i uvježbava ih zajedno s ekstremistima u Siriji i Iraku s namjerom povratka u Xinjiang i pokretanja „svetog rata“. Kina optužuje turske diplomate u jugoistočnoj Aziji da osiguravaju isprave Ujgurima da bi im olakšali odlazak u Tursku.

„Kina i Turska obje vjeruju da je vrlo važno ojačati međunarodnu saradnju u borbi protiv krijumčarenja ljudima“, kazao je, upitan o tome, kineski diplomat.

Pozdravi djece

Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu, uz najviše državne počasti, ispred Velike narodne palate dočekao turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana, javlja agencija Anadolija.

Turski lider je prilikom svečanog dočeka pozdravio i djecu koja su u rukama držala zastave Kine i Turske.

Nakon dočeka, dvojica državnika su, zajedno s delegacijama svojih država, nastavili sa sastankom u Velikoj narodnoj palati.

“Izražavam veliko zadovoljstvo što se nakon tri godine ponovo nalazim u posjeti Pekingu”, rekao je Erdogan prije samog sastanka.

Strateška saradnja

Naglasio je da Turska i Kina imaju strateške odnose, dodajući kako će njegova posjeta Pekingu dodatno ojačati prijateljstvo među narodima dvije države.

“U vezi sa strateškom saradnjom, 2010. godine smo napravili prve korake, koje sada provodimo. Zato na odnose s Kinom gledamo iz strateškog ugla. Ova posjeta će dodatno doprinijeti međusobnoj saradnji i razumijevanju, kao i prijateljstvu između naših naroda. U određenim oblastima koje su osjetljive za Kinu, djelujući zajedno, pokazali smo razumijevanje, a to ćemo činiti i u budućnosti”, rekao je predsjednik Turske.

Kineski lider je kazao kako je Erdoganova posjeta najbolji pokazatelj značaja odnosa dviju država te podsjetio na značaj strateške saradnje dvije zemlje, ali i na potrebu dodatnog jačanja bilateralnih odnosa.

Posjeta Erdogana Kini ima za cilj jačanje odnosa koji su se poremetili zbog odlaganja prodaje kineskog raketnog sistema te odnose zvaničnog Pekinga prema manjinskim Ujgurima, koji govore turski jezik.

Erdogan je bio žestok kritičar oštre politike Kine prema Ujgurima u nasiljem pogođenog regiji Xinjiang, na zapadu Kine, gdje vlasti navode da se bore protiv separatista koji imaju stranu podršku.

Mnogi Turci ogorčeni su napadima na Ujgure, jer oni imaju snažne kulturne, vjerske i jezičke veze s kineskom manjinom.

Ujguri i raketni sistem

Većina turskih frustracija odnosi se na navode da Peking žestoko blokira vjerske tradicije Ujgura, uključujući zabranu muslimanima da poste tokom mjeseca ramazana.

Druga tema koja bi trebala biti na planu tokom Erdoganove posjete su dugo blokirani razgovori Turske i Kine o prodaji raketnog sistema za zračnu odbranu, “teškog” 3,4 milijarde dolara.

Turska, članica NATO-a, 2013. godine je u principu pristala na kupovinu ovog sistema, ali još nije potpisala dogovor.

Neke zapadne države izrazile su zabrinutost zbog odluke Ankare da razvije jače vojne veze s Pekingom.

Izvor: Agencije