Bijela kuća neće pomilovati Edwarda Snowdena

Američka administracija gleda na Snowdena kao na hakera koji je izdao svoju državu (EPA)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame je odbila peticiju koju je potpisalo gotovo 168.000 ljudi, a kojom se zahtijeva da se pomiluje nekadašnji američki konsultant Edward Snowden.

Bijela kuća je ovom odlukom potvrdila svoj čvrst stav što se tiče slučaja Snowden, kao odgovor na peticiju raspisanu na njegovoj zvaničnoj internetskoj stranici.

Lisa Monaco, savjetnica za nacionalnu sigurost i borbu protiv terorizma, kazala je agenciji AFP da je Snowdenova opasna odluka da ukrade i otkrije povjerljive podatke imala posljedice za građane SAD-a i ljude koji svaki dan rade da bi zaštitili SAD.

Posljedice akcija

Ona je dodala da Snowden, koji je dobio azil u Rusiji, bježi od posljedica svojih akcija.

“Ako bi on imao osjećaj da su njegove akcije išle protiv principa civilnih obaveza, onda bi trebao uraditi ono što rade oni koji se suprostave svojoj vladi: izazvati je, progovoriti, angažovati se na konstruktivan način protesta i ono najvažnije, prihvatiti posljedice njegovih akcija” saopštila je Monaco.

Istakla je da bi Snowden trebao doći u SAD gdje bi mu se sudilo, a ne da se skriva pod okriljem autokratskog režima.

Američka administracija gleda na Snowdena kao na hakera koji je izdao svoju državu otkrivši detalje špijunskog programa Nacionalne agencije za sigurnost.

Ipak, Snowden drugu godinu zaredom dobija međunarodne nagrade za slobodu govora i civilne slobode.

U peticiji se navodi da je Edward Snowden nacionalni heroj i da bi ga se odmah trebalo osloboditi od bilo kakvih za optužbi da je otkrio tajne programe špijuniranja NSA.

Izvor: Al Jazeera i agencije