Austrija jača mjere protiv krijumčara ljudi

Mikl-Leitner je rekla da su krijumčari kriminalci te da ih ne zanima sudbina izbjeglica (EPA)

Ministrica unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner namjerava da pokrene ofanzivu protiv krijumčara ljudi, koja predviđa pojačane kontrole na granicama sa Mađarskom, prenose austrijski mediji.

Međunarodne organizovane bande su od posla krijumčarenja izbjeglica zaradile od 2000.godine 15,7 milijardi eura, a do sada je na rutama živote izgubilo više od 29.000 ljudi, pokazuju podaci ‘Migrants filesa’.

“Krijumčari su kriminalci i ne zanima ih sudbina izbjeglica. Potrebno je dalje pooštravanje, moramo da pojačamo osiguranje granica”, poručuje Mikl-Leitner.

Akciju protiv krijumčara podržava i ministar pravde Wolfgang Brandstetter koji će staviti na raspolaganje posebno obučene državne tužioce.

Rigoroznije kontrole i kazne

Plan Mikl-Leitner previđa detaljnu kontrolu vozova koji dolaze iz Mađarske, te sprečavanje svih osoba koje su ilegalno ušle na tlo EU-a da nastave putovanje. 

Zatim je predviđena pojačana policijska kontrola u svim općinama duž austrijsko-mađarske granice.

Također će biti povećan i broj pripadnika jedinice za borbu protiv trgovine i krijumčarenje ljudi, na četiri tima sa po osam policajaca.

Planirano je i pooštravanje kazni za uhapšene krijumčare, a Ministarstvo pravde će pomoći policiji u ovoj ofanzivi sa specijalno obučenim, iskusnim tužiocima.

Izvor: Agencije