AJB na tursko-sirijskoj granici: Život u strahu

Već više od četiri godine stanovnici Turske koji žive uz samu granicu sa Sirijom suočavaju se s posljedicama rata koji se vodi u susjednoj zemlji. Brojne sirijske izbjeglice, blizina borbenih dejstava, a nedavno i napad na tursku teritoriju promijenili su živote tih ljudi.

Posljedice rata u susjednoj državi vidljive su, iako se stanovnici ovog dijela Turske trude da ih umanje. Dječije igralište je prazno. Oni stariji, poput Saita, zemljoradnika iz sela Beylerbey, iako nerado, priznaju da se plaše.

“Gađaju naše vojnike, ubijaju ih. Šta možemo učiniti? Ne znamo šta će se dogoditi u budućnosti”, rekao je Sait.

“Sa desne strane granice je Sirija i teritorija pod kontrolom skupine Islamska država Irak i Levant. Odatle je nedavno izveden napad na pozicije turske vojske, koje su na približno istoj udaljenosti, samo sa lijeve strane. Tada je jedan turski oficir izgubio život, a dvojica vojnika su ozlijeđena”, javlja sa tursko-sirijske granice reporter Al Jazeere, Adnan Rondić.

Briga i neizvjesnost

Osamdesetogodišnji Mustafa Donmez, zabrinuto posmatra krajolik i tek ponekad povikne na okupljenu djecu.

“Kako da ne budem zabrinut? Stalni zvuci eksplozija, ne možemo spavati, plašimo se. Nije lako, na samoj smo granici, gledamo u sirijske kuće”, rekao je on.

Ahmet Ozhan ne slaže se s Mustafom.

“Zašto se plašiš? Mi stojimo uz našu vojsku i volimo je. Naš grad ima dovoljno snage da pobijedi cijeli ISIL”, kazao je Ozhan i dodao: “Oni su samo 500 metara odavde. Ali, doći će vrijeme kada ISIL neće biti tu. Otjerat ćemo ih kamenjem, štapovima, oružjem…”

U međuvremenu pojedini stanovnici Elbeylija razgovorima krate duge i vrele ljetne dane, pokušavajući na taj način odagnati teške misli.

Izvor: Al Jazeera