AI: Zločini Izraela u Pojasu Gaze

U istrazi o napadima na Rafah su korištene stotine videomaterijala, slika i iskaza očevidaca (Reuters)

Amnesty International tvrdi kako ima ubjedljive dokaze da je Izrael počinio ratne zločine u gradu Rafahu, tokom napada na Pojas Gaze prošle godine.

To piše u izvještaju ove organizacije o dešavanjima od 1. augusta 2014. koji je poznat i kao “Crni petak”.

U saradnji sa nadležnim institutom za forenziku ustanovljeno je da su izraelske snage ubile 135 civila, a među njima i 75 djece tokom operacije koja je uslijedila nakon što je jedan izraelski vojnik zarobljen u Gazi.

Utvrđeno je i kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

U istrazi su korištene stotine videomaterijala, slika i iskaza očevidaca.

‘Osveta civilima’

Istraga je koristila i najmodernije tehnologije za utvrđivanje vremena i mjesta napada, kao što je analiza dima iz bombardovanih zgrada.

Philip Lauther, direktor AI-ja za Bliski istok i Sjevernu Afriku je rekao da postoje jaki dokazi da je Izrael počinio ratne zločine razornim bombardovanjem nakon što je otkrio da je Hadar Goldin zarobljen i dodao da je Izrael izveo seriju nasumičnih napada.

Izvještaj navodi da je izraelska vojska primijenila Hanibalovu direktivu, prema kojoj joj je dozvoljeno koristiti silu da spriječi zarobljavanje svog vojnika, te da pritom ne mora voditi računa o životu civila, ali ni samog zarobljenog vojnika.

AI navodi da žestina napada upućuje na to da se radi o osveti stanovnicima Rafaha, te da su domovi civila bombardovani bez upozorenja.

U izvještaju se dodaje da su izraelske zračne snage gađale i bolnice i medicinsko osoblje, koristeći bespilotne letjelice, što se smatra kršenjem zakona i običaja ratovanja i ratnim zločinom.

AI na kraju zaključuje da je Izrael prekršio međunarodno humanitarno pravo, te da izraleske vlasti nisu uspjele provesti kredibilne i nezavisne istrage o zločinama.

Izvor: Al Jazeera