VIDEO: Obama hrabri narod Kenije, stigao u Etiopiju

Izvor: Youtube/VOAAmharic

Nema toga što vi ne možete postići, poručio je Barack Obama u nedjelju Keniji, završnog dana posjeta posvećenog ratu protiv terorizma, privredi, borbi protiv korupcije, ženskim pravima i ljudskim pravima.

Obama je potom otputovao u Etiopiju, kao prvi američki predsjednik koji će posjetiti tu važnu saveznicu u ratu protiv terorizma na Rogu Afrike.

“Ovdje sam kao predsjednik zemlje koja vidi Keniju kao važnog partnera. Ovdje sam kao prijatelj koji želi da Kenija uspije”, rekao je on u govoru civilnim organizacijama i narodu, nakon što je subota bila posvećena službenim razgovorima.

“Kada je riječ o narodu Kenije, posebno mladima, vjerujem da nema granice za ono što vi možete postići”, kazao je Obama, prenosi Reuters.

Budućnost u afričkim rukama

Prva Obamina poruka u subotu bila je da je afrički kontinent u pokretu i rastu, a okupljenom mnoštvu u nedjelju je ponovio važnost borbe protiv korupcije, na jedinstvo nakon što je 2007. godine zemlja bila razdirana etničkim sukobima.

Opet je upozorio na prijetnju grupe Al-Shabab i obećao da će SAD u toj borbi ostati partner Keniji.

“Budućnost Afrike je u afričkim rukama”, rekao je Obama o kontinentu s kojim SAD želi ostvariti snažnije privredne veze, u čemu kasni, jer je još 2009. godine Kina postala najveći trgovinski partner Afrike.

Obama je poslije podne otputovao u Etiopiju otok stabilnosti na Rogu Afrike, izloženom terorističkim napadima.

Etiopija, druga najnapučenija afrička zemlja nakon Nigerije, sa 95 miliona stanovnika, u borbi protiv somalijske grupe Al-Shabab učestvuje sa 4.400 svojih vojnika u trupama Afričke unije (AMISOM).

Kritičari režima očekuju, međutim, da Obama progovori o ljudskim pravima i o gušenju slobode medija i opozicije u Etiopiji, u kojoj je prije dva mjeseca premijer Hailemariam Desalegn sa svojom koalicijom osvojio 100 posto zastupničkih mjesta u Parlamentu.

Obama će u utorak u Addis Abebi posjetiti sjedište Afričke unije i očekuje se da će iz dvorane “Nelson Mandella” održati govor posvećen cijelome kontinentu.

‘Sin kontinenta’

U trenutku kada Afriku potresaju brojne krize, od Burundija i Južnog Sudana, nevladina udruženja i predstavnici civilnog društva očekuju da Obama pozove Afričku uniju da se više angažira u poštivanju vlastite povelje o demokratiji, izborima i dobrom upravljanju.

“Većina sukoba na kontinentu povezana je s političkim upravljanjem”, ocjenjuje Desire Assogbavi, predstavnik humanitarne organizacije Oxfam, piše agencija AFP.

Mnogi tvrde da Obama želi nadoknaditi izgubljeno, jer nije kao prvi crni američki predsjednik poklonio dovoljno pažnje Africi.

“Obama je sin kontinenta. Radije bismo da je taj posjet ostvario u prvim godinama svog mandata, nego sada, u zadnji čas, jer da je to učinio, imao bi vremena svoje odluke provesti u djelo. Ništa ne obećava da će idući američki predsjednik poštovati preuzete obaveze”, ocijenio je Assogbavi.

Izvor: Agencije


Povezane

Obama prvi put kao predsjednik SAD-a posjećuje očevu domovinu, a zatim putuje u Etiopiju.

Published On 24 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO