U Ramallahu otvoren ‘Dućan znanja’ za djecu

U palestinskom gradu Ramallahu za djecu je otvoren “Dućan znanja”. Namjera je da mladi uče i razviju kreativnost uz moderne tehnologije koje nemaju kod kuće.

“Dućan znanja” bi se, nakon Ramallaha, trebao preseliti u druge palestinske gradove.

Ovaj poduhvat je kao platforma za pokretanje projekta “Moja online knjiga”. Cilj je razviti kreativno razmišljanje kod djece korištenjem moderne tehnologije.

Iz radoznalosti i želje da steknu nova znanja, mnoga djeca posjećuju “Dućan znanja”. Na računarima mogu upoznati novi način učenja. Čitaju digitalne knjige, koje imaju za cilj uvođenje interakcije između učenika i nastavnog sadržaja. Tu im je omogućen pristup modernoj tehnologiji, koju mnoga palestinska djeca ne mogu imati u svojim domovima.

“Cilj je informatizacija palestinskog nastavnog plana i programa. Na računare je prebačen paket interaktivnih aplikacija te 64 odobrene knjige iz oblasti fizike, hemije i biologije”, navodi direktor fondacije Sabri Saydam.

Cilj je potpuna modernizacija

“Moja online knjiga” naziv je programa koji je 2009. godine pokrenula fondacija Partneri u održivom razvoju. Cilj projekta je nabavka 200.000 računara za djecu iz različitih slojeva palestinskog društva. Projekat nije ograničen samo na informatizaciju nastavnog programa, jer omogućava i nove načine učenja.

“Ovdje nudimo i edukativne igre. Djeca se mogu igrati i učiti istovremeno”, rekla je voditeljica programa Shouruk Mahmoud.

Pilot projekat je privukao pažnju mnoge djece.

“Lakše je učiti, štedimo vrijeme i manje je naporno. Učimo koristiti računare, i to će nam pomoći”, kazao je učenik Mohammed Zein.

Projekat u prvoj fazi ima za cilj privući što više djece i dati informacije njihovim roditeljima. Nakon toga projekt se seli u druge palestinske gradove.

Izvor: Al Jazeere