Ruski premijer Medvedev u posjeti Sloveniji

Premijer Ruske Federacije Dmitri Medvedev doputovao je u nedjelju u radnu posjetu Sloveniji, za vrijeme koje je prisustvovao obilježavanju 99. godišnjice tragičnog događaja iz Prvog svjetskog rata na planinskom prevoju Vršič kod Kranjske Gore, u kojem je poginulo nekoliko stotina ruskih ratnih zarobljenika, javlja Anadolija.

Medvedev i brojne delegacije iz Slovenije položili su vijence i cvijećem odali poštu kod Ruske kapele, koju su sagradili preživjeli ruski zarobljenici u znak sjećanja na kolege zarobljenike poginule u lavini 1916. godine, dok su gradili put po naređenju Austro-Ugarske monarhije.

Kapela je danas podsjetnik na taj tragični događaj iz Prvog svjetskog rata, ali i simbol mira i prijateljstva između Slovenije i Rusije.

‘Nastavak prijateljstva’

Medvedev će u Sloveniji imati niz sastanaka sa slovenskim zvaničnicima, na kojima će biti riječi o naporima za jačanje saradnje na svim poljima između dvije zemlje.

On je na Vršiču izjavio kako je zahvalan svima u Sloveniji koji pokazuju iskreno poštovanje i odaju počast ruskim vojnicima koji su svoje posljednje utočište našli na slovenskom tlu.

Kazao je kako ovaj spomenik svjedoči nastavku prijateljstva između dvije zemlje, koje je u posljednjih nekoliko godina znatno ojačano.

Kako prenose slovenski mediji, Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije i počasni član Društva slovensko-ruskog prijateljstva, naglasio je apsurdnost rata i kazao kako političari danas imaju veliku odgovornost u održavanju mira.

Na skupu kojim je obilježena 99. godišnjica tragedije na Vršiču obratio se i premijer Slovenije Miro Cerar, koji je rekao kako Ruska kapela podsjeća na to da samo dobri ljudi mogu pronaći put mira i suživota.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO