Putin i Erdogan o borbi protiv terorizma

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan razgovarali su u nedjelju telefonom o borbi protiv širenja terorizma i ekstremizma, saopćeno je iz Kremlja.

Novi val zračnih napada

Avioni turske vojske u nedjelju navečer krenuli su u novi val zračnih napada na baze PKK-a na sjeveru Iraka, javili su turski mediji.
Nakon prvog vala napada tokom noći na subotu prekinuto je primirje između Ankare i PKK-a.
Premijer Davutuglu kazao je da su udari dio procesa protiv pobunjenika te da će Turska poduzeti daljnje mjere kako bi zaštitila svoju sigurnost.
Operacije turskih sigurnosnih snaga protiv ISIL-a u Siriji i PKK-a u Iraku potrajat će sve dok se ne ukloni prijetnja Turskoj, kazao je on.

U saopćenju se navodi da su Putin i Erdogan razmijenili mišljenja o borbi protiv pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

“Tokom razgovora je naglašeno da je, s ciljem uspješne borbe protiv širenja ekstremizma i terorizma, od suštinskog značaja konsolidirati napore svih strana na osnovu međunarodnog prava”, navodi se u saopćenju, prenosi agencija Tass.

U utorak zasjeda Sjevernoatlantsko vijeće

Dvojica lidera su razgovarala na inicijativu Erdogana.

Oni su, također, razmijenili mišljenja i o bilateralnoj saradnji dvije zemlje.

U međuvremenu je saopćeno da će se Sjevernoatlantsko vijeće, koje čine ambasadori svih 28 NATO članica, sastati u utorak, nakon zahtjeva Turske za održavanje konsultacija prema Članu 4. NATO-vog temeljnog Washingtonskog ugovora.

Prema ovom članu, svaki saveznik može zahtijevati konsultacije kad god su, po mišljenju bilo kojeg od njih, ugroženi njihovi teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

Turska je zatražila sastanak u svjetlu ozbiljnosti situacije nakon terorističkih napada prethodnih dana te također da bi informirala saveznike o mjerama koje poduzima.

NATO saveznici prate razvoj događaja veoma pažljivo i solidarni su s Turskom, saopćeno je iz NATO-a.

Merkel: Istrajati na mirovnom procesu

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nedjelju turskog premijera Ahmeta Davutoglua da istraje na mirovnom procesu s Kurdima, uprkos eskalaciji nasilja, saopćeno je iz njenog kabineta.

Poginuo policajac u Istanbulu

Jedan turski policajac poginuo je u nedjelju tokom žestokih sukoba demonstranata i policajaca u Gaziju, dijelu Istanbula gde je u petak, tokom policijske racije, poginula jedna ljevičarska aktivistkinja, javila je agencija AFP.
Policajac Muhamet Fatih Sirvi je pogođen metkom u grudi dok se nalazio u zgradi u kojoj je pokušavao uhapsiti demonstrante, objavili su turski mediji.
Ranjeni policajac je prebačen u bolnicu, ali je ubrzo preminuo od zadobijenih povreda.
Tokom žestokih popodnevnih sukoba, demonstranti su policajce gađali kamenicama i bacali ‘Molotovljeve koktele’, a oni su na to odgovorili suzavcem, plastičnim mecima i vodenim topovima, javio je izvještač AFP-a sa lica mjesta.

Ona je pozvala turskog premijera da “ne odustane od mirovnog procesa s Kurdima, već da ga nastavi uprkos svim poteškoćama”, rekao je Merkelov glasnogovornik Georg Streiter u saopćenju.

Davutoglu je obavijestio Merkel o “djelovanju turske Vlade u borbi protiv terorizma nakon napada u Surucu i drugih terorističkih napada protiv turskih snaga bezbjednosti”.

Merkel i Davutoglu su se, također, saglasili o bliskoj saradnji ministarstava vanjskih poslova i odbrane dvije zemlje u borbi protiv terorista, kao i saradnji ministarstava unutrašnjih poslova u rješavanju izbegličke krize podstaknute sukobima u Siriji i Iraku.

Njemačka od kraja 2012. godine ima dva raketna sistema “Patriot” i na stotine vojnika kao podršku NATO članici Turskoj od potencijalnih raketnih napada iz Sirije, prenio je AFP.

Ubijena dva turska vojnika

U napadu automobila-bombe na njihov konvoj na jugoistoku Turske, u kojem uglavnom žive Kurdi, dva turska vojnika su poginula, a četverica ranjena, izjavio je danas loklani guverner, prenosi Tanjug.

Automobil-bomba je eksplodirao dok su vojnici putovali prema okrugu Lice u pokrajini Dijarbakir, kazao je on, dodajući da je pokrenuta operacija velikih razmjera da se pronađu počinioci.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, koji se dogodio ubrzo pošto je Turska u petak i subotu izvršila više zračnih napada na uporišta pobunjeničke grupe Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

Prekršen dogovor o prekidu vatre

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da vojne operacije nemaju vremenski okvir, što ukazuje na produženu ofanzivu.

Ranička partija Kurdistana je zračne udare turske vojske okvalificirala kao “agresiju” i ocijenila da je prekršen dogovor o prekidu vatre, koji je postigla s Turskom u martu 2013. godine.

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO