Hezbolah saveznik Irana i nakon sporazuma

Iran nije prodao svoje zaveznike za vrijeme nuklearnog sporazuma, rekao je Hassan Nasrallah (Reuters)

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah je izjavio da Iran neće odbaciti tu libansku šiitsku organizaciju nakon što je postigao nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

“Da li je Iran prodao svoje saveznike za vrijeme nuklearnih pregovora? Nije, jer nije ni bilo pogađanja između Irana i SAD-a”, rekao je Nasrallah u govoru koji je prenošen na velikom ekranu njegovim pristalicama u južnom Libanu, uporištu Hezbollaha.

On je kazao da je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamnei, ponovio iranski stav o pokretu otpora i svojim saveznicima, među kojima Hezbollah ima posebno mjesto.

“Sjedinjene Američke Države su i dalje veliki sotona – kako prije, tako i poslije nuklearnog sporazuma, koji su prošle sedmice postigli s Iranom predstavnici velikih sila”, rekao je on.

 

Khamnei je, podsjeća AFP, upozorio 18. jula da će, uprkos sporazumu, Iran i dalje imati istu politiku prema arogantnim Sjedinjenim Američkim Državama, ali da i dalje podržava svoje prijatelje u regiji.

Hezbollah je 1980-ih godina osnovala Iranska revolucionarna garda, a Teheran ga i finansira i naoružava.

Taj pokret je postao jaka oružana partija, koja zagovara oružanu borbu protiv Izraela.

Hezbollah, koji je SAD proglasio terorističkom organizacijom, bori se na strani sirijske Vlade protiv tamošnjih pobunjenika, navodi francuska agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO