Bolno ratno naslijeđe ranjenika iz Gaze

Prema informacijama humanitarnih organizacija, prošlogodišnje granatiranje Pojasa Gaze ostavilo je pogubne posljedice na sistem zdravstvene zaštite. Mnogi teško ranjeni Palestinci počeli su gubiti nadu, ne mogu sebi priuštiti ni osnovne medicinske potrepštine.

Za Ibrahima Abdeldaema najljepši dio dana je onaj koji provede s kćerkom Rahaf. Izgubio je obje noge u izraelskom napadu na školu Ujedinjenih naroda, gdje se bio sklonio s porodicom. U tom napadu je izgubio oca i brata, a Rahaf i danas ima komadiće gelera u lobanji. Sada ima problema s depresijom.

“Potpuno sam uništen. Izgubio sam noge, izgubio sam posao. Ne mogu napustiti Gazu, jer smo pod opsadom. Sve što želim je barem jedna vještačka noga, da se osjećam kao normalna osoba”, rekao je Abdeldaem.

Ibrahim, kao hiljade drugih Palestinaca koji su ranjeni u prošlogodišnjem napadu na Gazu, ili ne može priuštiti potrebne lijekove, ili mu lijekovi nisu dostupni.

“Posljedice prošlogodišnjeg napada na Gazu humanitarne agencije opisuju kao katastrofu. U izraelskim napadima uništeno je 17 bolnica, 56 ambulanti porodične medicine, a 45 drugih ambulanti je oštećeno ili uništeno. Načinjena šteta procjenjuje se na 50 miliona dolara”, javio je iz Gaze reporer Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Bez elementarnih uslova za liječenje

Prema informacijama UN-a, u bombardiranju je ubijen 2.251 Palestinac, najveći broj od toga su civili. Njih oko 11.000 je ranjeno, a svaki deseti ostao je s trajnim invaliditetom. Preživjelih je možda moglo biti i više.

Istraživanje Ministarstva zdravlja u Gazi pokazalo je da je blizu 500 ranjenih imalo izgleda za preživljavanje. No, zbog vojnih zona, izraelskih kontrolnih punktova i slabe koordinacije, tih 500 ljudi umrlo je prije nego što je po njih došla hitna pomoć ili prije dolaska u bolnicu.

Mohammed Dwema je fizioterapeut u jednom od brojnih rehabilitacijskih centara za amputirce u Gazi. Ističe kako je, zbog dva ranija sukoba s Izraelom, zdravstveni sistem ionako bio pred velikim izazovima.

“Izrael nas drži pod opsadom, a granica s Egiptom je zatvorena, tako da izvana ne možemo dobiti pomoć u lijekovima ili osoblju”, kazao je Dwema.

To znači da se život hiljada Palestinaca, koji su, poput Ibrahima Abdeldaema, teško ranjeni, neće umnogome promijeniti.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO