Turska nastavila hapšenja i napade na ISIL u Siriji

Turske sigurnosne snage ponovo su pokrenule racije širom zemlje i uhapsile osumnjičene pripadnike grupe Islamska država Irak i Levant, kao i zabranjene Radničke partije Kurdistana, dok zračni udari na položaje ISIL-a u Siriji i dalje traju, o čemu su turske vlasti obavijestile Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.

U pismu upućenom u petak generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti, Turska se pozvala na član 51 Povelje UN-a, koja se odnosi na individualno ili kolektivno pravo na samoodbranu u slučaju oružanog napada, kao opravdanja za akciju.

“Očigledno je da režim u Siriji nije ni sposoban, niti voljan spriječiti ove prijetnje koje dolaze sa njene teritorije, a koje jasno ugrožavaju sigurnost Turske i njenih državljana”, naveo je u pismu zamjenik turskog ambasadora u UN-u Levent Eler, u koje je Reuters imao uvid.

Turska je, ukazao je Eler, pokrenula neophodnu vojnu akciju protiv ISIL-a u Siriji, da bi se suprotstavila “terorističkoj prijetnji i zaštitila svoju teritoriju i građane”.

Prema članu 51 Povelje UN-a, Vijeće sigurnosti UN-a mora odmah biti obaviješteno o svakoj akciji koju neka država poduzme u slučaju samoodbrane od oružanog napada, navela je britanska agencija.

Zračni udari na ISIL u Siriji

Turski borbeni avioni bombardirali su noćas drugi put za manje od 24 sata položaje boraca ISIL-a u Siriji. Izvršeni su udari i na mete PKK-a na sjeveru Iraka. 

Avioni F-16 su poletjeli su ponovo iz baze u Diyarbakiru, na jugoistoku zemlje, javile su turske televizijske stanice.

Turski borben avion u bazi [Foto: Reuters]

On je potvrdio da se Turska složila i dozvolila Sjedinjenim Američkim Državama da koriste ključnu bazu na jugu Turske za vojne operacije protiv ISIL-a.

Ponovo racije širom zemlje

Rano u subotu ponovo su krenule i racije širom zemlje, u kojama su uhapšeni osumnjičeni pripadnici ISIL-a, kao i zabranjene PKK, javili su turski mediji.

Nove racije su provedene u više turskih provincija, uključujući gradove Istanbul, Ankara, Konya, u centralnoj Turskoj, i Manisu, na zapadu zemlje, prenosi agencija AFP.

Kabinet turskog premijera Davutoglua je u subotu saopćio da je u dosadašnjim racijama, provedenim u petak i subotu u 22 provincije, ukupno privedeno 590 osoba, “uključujući najmanje 37 stranaca osumnjičenih za povezanost sa terorističkim organizacijama u Turskoj”.

Turske vlasti su u petak u zoru pritvorile 251 osobu u racijama, poslije vala pogubnog nasilja u toj zemlji.

Racije su organizirane nakon što je 20. jula 32 ljudi ubijeno u smoubilačkom bombaškom napadu u turskom gradu Surucu, na granici sa Sirijom, za koji vlasti otpužuju ISIL.

To je izazvalo val nasilja na jugoistoku Turske, gdje Kurdi čine većinu i gdje mnogi optužuju turske vlasti da sarađuju s ISIL-om, što Ankara poriče.

Na jugoistoku Turske, u blizini sirijske granice, u srijedu su ubijena dvojica policajca, a odgovornost za napad je preuzelo vojno krilo PKK-a, koje se, kako je saopćilo, željelo time osvetiti za napad u Surucu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO