PKK: Primirje s Turskom više nije na snazi

Kurdski pobunjenici su saopćili u subotu da uslovi za očuvanje primirja s Turskom više nisu na snazi, nakon što su turski ratni avioni bombardirali njihovo uporište na sjeveru Iraka.

“Uslovi sa očuvanje prekida vatre… su eliminirani”, saopćile su Narodne odbrambene snage, vojno krilo Radničke partije kurdistana.

Vodeni top i suzavac u Ankari

Turska policija u subotu je upotrijebila vodeni top i suzavac kako bi rastjerala oko 1.000 demonstranata koji su se okupili u prijestonici Ankari kako bi protestirali zbog zračnih udara Turske u Siriji i na sjeveru Iraka, izvjestila je agencija Reuters.
Turske vlasti su ranije saopćile da neće dozvoliti da planirani marš mira bude održan u Istanbulu u nedjelju, navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost i remećenje saobraćaja.

U saopćenju se osuđuje “agresivni (čin) rata” koji je počinila Turska i najavljuje “otpor”, prenio je AFP.

“Suočeni s ovom agresijom, imamo se pravo braniti i pružiti otpor. Odbrana naše slobode i demokratije je dužnost koju imate pred sobom”, navodi se u saopćenju HPG-a.

Vojno krilo PKK-a je bombardiranje meta na sjeveru Iraka okarakterisalo kao “najozbiljniju vojnu i političku grešku”, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partiije.

Krhko primirje

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013. godine, navela je francuska agencija.

Iz HPG-a je, u međuvremenu, saopćeno da je jedan od boraca PKK-a na sjeveru Iraka, Onder Aslan, poginuo u zračnim udarima, dok su trojica “gerilaca” ranjena.

Rukovodstvo iračkog Kurdistana osudilo je zračne udare Turske na položaje PKK-a u toj autonomnoj oblasti na sjeveru Iraka.

Predsjednik autonomne kurdske oblasti u Iraku Masoud Barzani razgovarao je telefonom s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom i “izrazio nezadovoljstvo zbog opasnog nivoa koji je situacija dosegla”, navodi se u saopćenju.

Barzani je rekao da je “mir jedini način za rješavanje problema i da su godine pregovora bolje od jednog sata rata”, piše u saopćenju.

Davutoglu je izjavio da je Barzani izrazio “solidarnost” s operacijom kada je s njim razgovarao.

Duga historija borbe

Turska je povećala svoje vojne aktivnosti duž granice sa Sirijom, nakon napredovanja grupe Islamska država Irak i Levant. Međutim, to nije jedini razlog. Oružane snage sirijskih Kurda zauzimaju teritorije koje su nekad bile pod kontrolom ISIL-a, a to brine turske vlasti.

“Veliku pomoć im pruža koalicija predvođena SAD-om. Osamdeset posto njihovog djelovanja ide u korist Kurda, a kurdske snage predstavljaju prijetnju svima Arapima i Turkmenima. Kurdi nastoje napraviti državu”, kazao je Izzetin Kucuk, guverner Sanliurfe.

Kurdi su etnička grupa koja ima svoju kulturu i jezik. U ovoj regiji živi ih blizu 30 miliona. Naseljavaju pogranična područja Turske, Iraka i Sirije. Žive od Irana do Armenije. Turska ima zategnute odnose s Kurdima, koji traže veću autonomiju.

Nestabilno primirje

Abdullah Ocalan osnovao je Kurdsku radničku partiju 1978. godine. Protiv Turske borila se gerilskim metodama. U tim sukobima poginulo je najmanje 35.000 ljudi, a primirje je najzad uspostavljeno prije dvije godine. No, primirje nije stabilno, jer turske vlasti PKK i njegovu podružnicu u Siriji smatraju terorističkim organizacijama.

“Mirovni proces je u toku. Kurdski članovi Parlamenta traže veća politička prava, prestanak važenja zabrane jezika. Ako Turska želi postati primjer u regiji, mora provoditi demokratiju u svojoj kući”, smatra Kani Xulam iz Američko-kurdske informacijske mreže.

Nepovjerenje koje traje već generacijama izašlo je na vidjelo početkom sedmice, kada su u samoubilačkom napadu u Surucu poginuli deseci Kurda. Kurdska zajednica optužuje vlasti da nisu učinile dovoljno da ih zaštite.

S druge strane, Vlada je za napad optužila ISIL i PKK te naredila bombardiranje položaja ISIL-a u Siriji i PKK-a na sjeveru Iraka. No, neki smatraju kako će ovi napadi samo dodatno pogoršati turske odnose s Kurdima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više detalja o sukobima ISIL-a i kurdskih oružanih grupa na tursko-sirijskoj granici donosi Harun Karčić.  

Published On 07 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO