ISIL oteo 182 djece u Mosulu

Kidnapirana djeca su, navodno, stara između deset i 15 godina (EPA)

Pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) oteli su u iračkom gradu Mosulu 182 djece kako bi ih obučavali za brobu i bombaše-samoubice, izjavio je predstavnik Kurdistanske demokratske stranke iz Mosula Saeed Mamouzini, javlja Tanjug.

“Tokom proteklih nekoliko dana su pripadnici ISIL-a iz Mosula kidnapirali 182 djece. Ta djeca su prebačena u centre za ideološku obuku, oružje i samoubilačke akcije”, rekao je Mamouzini za lokalni portal Iraqi News.

On je dodao da su kidnapirana djeca stara između deset i 15 godina.

Kontrola trećine Iraka

Pripadnici grupe ISIL do sada su zauzeli velike površine Iraka i Sirije, a kontrolu nad Mosulom, drugim po veličini iračkim gradom, preuzeli su u junu 2014. godine, nakon što je je iz njega pobjegla iračka vojska.

Iračke snage su iza sebe ostavile velike količine američkog oružja, nakon što ih je vojska Sjedinjenihi Američkih Država obučavala i opremala oružjem.

Izaslanik Iraka u Ujedinjenim narodima je ove sedmice rekao da ISIL nakon pada Mosula sada kontrolira jednu trećinu teritorije Iraka.

Izvor: Agencije


Povezane

Iračani su pokrenuli operaciju koju nazivaju prvom fazom plana čiji je cilj presjeći linije snabdevanja ISIL-a i opkoliti gradove Falluju i Ramadi. Irački vojnici, zajedno sa šiitskim jedinicama, granatiraju kuće u kojima su, kako tvrde, smješteni pripadnici ISIL-a.

Published On 22 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO