Grčka zatražila novu pomoć od MMF-a

Razgovori o novoj pomoći Grčkoj nastavljaju se ovog vikenda, pošto je Parlament u Atini izglasao nove reforme, a Vlada od Međunarodnog monetarnog fonda zatražila novi finansijski paket, javlja Hina.

“Primili smo od grčkih vlasti pismo u kojem traže novi zajam od MMF-a”, rekao je u petak navečer glasnogovornik te institucije sa sjedištem u Washingtonu.

“S grčkim vlastima i evropskim partnerima ćemo razgovarati o vremenskim rokovima i načinu pregovora.”

Rješavanje logističkih pitanja

Atina očekuje dolazak međunarodnih kreditora, predstavnika Evropske unije, Evropskog mehanizma stabilnosti, Evropske centralne banke i MMF-a, iako se još ne zna kad stižu.

“Očekujemo da predstavnici tih institucija, među njima i ESM-a, idućih dana otputuju u Atinu”, kazala je u petak glasnogovornica Evropske komisije.

Pripreme već traju, a još se rješavaju logistička pitanja, poput toga gdje će se pregovarati, rekao je za njemačku agenciju DPA jedan izvor u Briselu, pod uvjetom da ostane anoniman.

Izvori u Vladi Grčke već su prije rekli da dolazak Evropljana očekuju u petak, kako bi za vikend mogao početi novi krug pregovora.

Izvor: Agencije


Povezane

Grčki parlamentarci rano jutros usvojili su novi paket mjera štednje koji se tiče bankarskog i pravnog sektora.Time su otvorena vrata za početak pregovora sa međunarodnim kreditorima o novoj finansijskoj pomoći, a prvi naredni sastanak s trojkom je u petak.

Published On 23 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO