Assad najavio opću amnestiju za dezertere

Mnogi mladići napustili su zemlju ili pronašli načine da izbjegnu služenje vojnog roka (Reuters)

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izdao je dekret kojim najavljuje opću amnestiju za vojne dezertere koji su prekršili zakon obaveznog služenja vojnog roka, izvijestila je sirijska državna televizija.

U dekretu se navodi da će zakon kojim će biti ukinute kazne za hiljade vojnih dezertera biti primijenjen na pojedinice koji se nalaze u i izvan Sirije, prenio je Reuters.

Sirijska vojska, jedna od najvećih u regiji, bori se na nekoliko velikih frontova protiv pobunjenika, kao i boraca grupe Islamske države Irak i Levant, koji su zauzeli velike dijelove teritorije.

Mnogi mladići napustili su zemlju ili pronašli načine da izbjegnu služenje vojnog roka.

Vojska fokusirana na odbranu strateških lokacija

Vojska je proteklih mjeseci bila prinuđena povući iz velikog dijela sjeverozapadne provincije Idlib, nakon napada koalicije “Islamskih brigada”, i nije uspjela odbrani pustinjski grad Palmiru, u centralnom dijelu Sirije, koju je zauzeo ISIL.

Neke diplomate kažu da je vojska sada fokusirana na odbranu strateških lokacija poput Damaska, Homsa i uporišta Assadove manjinske zajednice Alavita u obalskim područjima, navela je britanska agencija.

Nedostatak ljudstva u sirijskoj vojsci pojavio se proteklih mjeseci, koja se u velikoj mjeri oslanja na regrutiranje pripadnika lojalnih milicija u provincijama koje kontrolira Vlada, a dobrovoljcima se nudi unosna plata.

Libanska šiitska grupa Hezbollah proteklih sedmica je imala vidljiviju ulogu u borbi protiv sirijskih pobunjenika u bici za Kalmun i Zabadani, koji su smješteni u planinskom području blizu granice s Libanom i nedaleko od sirijske prijestonice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO