Jemenske snage u potpunosti zauzele Aden

Prorežimske snage su protjerale šiitske pobunjenike iz pokreta Husi iz njihovog posljednjeg utočišta u lučkom gradu Adenu, na jugu Jemena, saopćili su izvori Al Jazeeri.

Najmanje 20 pobunjenika je ubijeno u srijedu u borbama za kontrolu nad četvrti Masheeq, područjem u kojem se nalazi palata prognanog predsjednika Abd-Rabbuha Mansoura Hadija.

Izvori su Al Jazeeri rekli da su pristalice Hadija zauzele palatu tokom borbi.

Otvoren aerodrom

Smatra se da je Masheeq posljednja utvrda pobunjenika iz pokreta Husi u Adenu, koji su u protekle dvije sedmice protjerivani iz drugog najvećeg jemenskog grada.

Borci Narodne odbrane – milicije koja se na jugu bori protiv pokreta Husi – uglavnom su zaslužni za taj napredak.

Ofanziva je odvijala u periodu kada je u Adenu u srijedu ponovno otvoren međunarodni aerodromi, na koji su avioni Saudijske Arabije dovozili vojne potrepštine.

Prošlog petka je prognani podpredsjednik Khaled Bahah na svom Facebook nalogu napisao da je Aden oslobođen i da Vlada pokušati “vratiti život” u gradu.

Pokret Husi je, međutim, stalno negirao tvrdnje da su izgubili kontrolu nad gradom koji su zauzeli u martu.

Treći nivo krize

Nekoliko ministara i čelni obavještajci prognane jemenske Vlade su se vratili u Aden prošle sedmice, uključujući ministre unutrašnjih poslova i saobraćaja te bivšeg ministra unutrašnjih poslova, šefa obavještajaca i zamjenika Zastupničkog doma Parlamenta.

Ujedinjeni narodi su za Jemen rekli da se nalazi na trećem nivou humanitarne krize, što je najviši nivo krize.

Prema podacima UN-a, više od 3.200 ljudi je ubijeno od kraja marta, kada je koalicija arapskih zemalja počela sa zračnim napadima na pokret Husi, koji je ranije preuzeo kontrolu u siromašnoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera