Hiljade Amerikanaca protiv sporazuma s Iranom

Hiljade osoba okupilo  se na njujorškom Times Squareu, zahtijevajući od Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da uloži veto na sporazum koji su nedavno s Iranom postigli administracija predsjednika Baracka Obame i njeni evropski saveznici. Okupljenih u New Yorku je bilo mnogo, kao i govornika koji su poslali jasnu poruku.

“Okupili smo se kao Amerikanci kako bismo jednoglasno poručili: ‘Odmah zaustavite Iran i odbacite sporazum.’ Budimo dovoljno glasni da nas čuju i u Washingtonu”, kazao je George Pataki, republikanski predsjednički kandidat.

Skup “Zaustavite Iran” nazvan je dvostranačkim, međureligijskim i spontanim. No, organizirala ga je koalicija koju čine deseci jevrejskih i proizraelskih grupa. Neke od njih pokrenule su čak i medijsku kampanju protiv sporazuma.

Sigurnost Izraela

“Uvijek se moramo truditi da sigurnost Izraela ne zavisi od ishoda američkih izbora. Izrael uvijek mora biti dvostranačko pitanje. U podršci i odbrani Izraela moraju biti ujedinjeni i demokrati i republikanci, i liberali i konzervativci”, ističe advokat, Alan Dershowitz.

Nekolicina neistomišljenika nosila je iranske zastave, u znak podrške sporazumu, ali najglasnija poruka je bila da se Islamskoj Republici ne može vjerovati, iz New Yorka javlja novinarka Al Jazeere, Kristen Saloomey.

“Ova masa želi da Kongres odbaci sporazum o iranskom nuklearnom programu i opet uvede sankcije, u nadi da će natjerati Iran na dodatne ustupke”, kazala je.

Organizatori smatraju da bi inspektori morali bili u mogućnosti posjećivati sva postrojenja kada žele, iako bi odbacivanje sporazuma vjerovatno značilo i kraj inspekcija.

“Ukidanje sankcija će, tvrdim vam, na kraju garantirano dovesti do rata i potrebe da se ta postrojenja unište”, poručio je organizator skupa Jeffrey Weisenfeld.

Obamine optužbe

Prije dva dana Obama je svoje kritičare optužio za vraćanje staroj, neuspjeloj politici.

“Neki od političara i stručnjaka koji od početka odbacuju mogućnost postizanja diplomatskog rješenja s Iranom iste su osobe koje su zagovarale rat u Iraku i govorile da će potrajati tek nekoliko mjeseci”, naveo je američki predsjednik.

Za sada nijedna strana ne odustaje od svog tumačenja krajnjeg ishoda koji bi sporazum s Iranom mogao imati.

Izvor: Al Jazeera