Velike borbe za kontrolu jemenskog Taiza

U jemenskoj pokrajini Marib snage Narodne odbrane zauzele su tri strateška mjesta koja su pod kontrolom držali pripadnici pokreta Husi. Prema informacijama Narodne odbrane, u ovim borbama poginulo je najmanje devet pripadnika pokreta i vojnika odanih svrgnutom predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.

Nastavljeni su sukobi i u Taizu, u kojima je poginulo 17, a povrijeđeno 40 boraca pokreta Husi, dok su snage Narodnog otpora izgubile trojicu boraca. Pripadnici jemenske vojske i Narodnog otpora neprestano izvode napade na položaje pokreta Husi u zapadnom dijelu Taiza.

Režimske snage i Narodnog otpora su napale štab 35. brigade pokreta Husi i boraca odanih svrgnutom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu. Došlo je do žestoke razmjene vatre i vodi se borba za svaki metar. Husi posjeduju teško naoružanje.

S druge strane, u redovima Narodnog otpora bore se starci i omladina. Uprkos velikoj razlici u naoružanju, Narodni otpor i jemenska vojska u posljednje vrijeme uspijevaju napredovati, osvajajući brda i sela u blizini Taiza. 

Samo puške i mitraljezi

“Sve što imamo od oružja su puške i mitraljezi. Oni imaju tenkove, protuavionske topove i sve ostalo oružje države Jemen”, kazao je pripadnik odanih zvaničnoj Vladi.

Borbama se ne nazire kraj, a svakog dana su intenzivnije. Mladići Narodne odbrane smatraju da se vodi odlučujuća bitka za razbijanje opsade Taiza. Jemensku vojsku dijeli samo nekoliko kilometara od grada Taiza, koji pokret Husi drži pod opsadom.

“Zauzeli smo nekoliko važnih položaja koji su  bili pod kontrolom pokreta Husi i Salehovih snaga, koje smo protjerali sa tih položaja”, rekao je Ahmad al-Wafi iz Vojnog vijeća.

Iako su borbe sve intenzivnije, stanovništvo se nada da bi one ipak uskoro mogle prestati te da bi se mogli vratiti normalnom životu. Jedinice jemenske vojske i Narodnog otpora pokušavaju osloboditi zapadni ulaz u grad. No, da bi to ostvarili, morat će imati bolju koordinaciju sa svojim snagama na drugim frontovima.

Izvor: Al Jazeera