Novi kubanski imigranti na američkom tlu

Uprkos poboljšanju odnosa između Washingtona i Havane, mnogi Kubanci i dalje odlučuju krenuti na opasno putovanje prema SAD-u. Oni koji već tamo žive pitaju se kako će se promjene odraziti na njih i buduće generacije Kubanaca.

Ogranak Svjetske crkvene službe u Miamiju osnovan je 1960. godine. Njegova jedina svrha tada je bila pomaganje onima koji su napuštali Kubu nakon revolucije. Od tada su hiljadama Kubanaca pomogli da se snađu u SAD-u.

Poput mnogih prije njih, i nove pridošlice mjesecima su planirale putovanje. Svi su došli čamcima koje su sami izgradili u tajnosti. Kubanac, koji ne želi otkriti identitet, proveo je tri sedmice na moru prije nego što je pristao na obalu.

“Došao sam ovamo zbog ekonomske situacije na Kubi. Siromašni smo, ne dobijamo plate, ne možemo raditi šta želimo, nemamo priliku za bolji život, za usavršavanje. Jednostavno, nema mogućnosti za to”, rekao je emigrant sa Kube Yuniel Corrales Dominguez.

A upravo je iz tih razloga Miami postao poznat kao “drugi po veličini kubanski grad”. Generacije Kubanaca oblikovale su južnu Floridu. Ali, malo je onih koji su očekivali monumentalne promjene kakvim svjedoče proteklih mjeseci.

Pripreme za novi život

“Kad razgovarate s onima koji su se odlučili za opasno putovanje od Kube do SAD-a, mnogi od njih reći će vam iste razloge za dolazak ovamo. Neki već imaju porodice u Americi, drugi žele priliku za bolje zaposlenje i, naravno, viši životni standard. Ali, od historijske najave poboljšanja odnosa u decembru imaju još jedan razlog zbog kojeg riskiraju život kako bi došli u Sjedinjene Američke Države”, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Kubanski imigranti godinama uživaju jedinstvene privilegije, dobijaju status rezidenata kratko nakon dolaska do američkog tla. Ali, mnogi sada strahuju da bi normalizacija odnosa mogla dovesti do promjene te politike.

“To je ono što vidim iz stvari koje mi govore. Vjeruju da će brzo doći do promjena ovdje, da će izgubiti status koji su ranije imali i da više neće biti dobrodošli u SAD-u”, kazao je Cesar Ramirez iz Svjetske crkvene službe.

Tek pridošli useljenici pripremaju se za novi život. Iako znaju za političke promjene koje se trenutno odvijaju na Kubi, ne žele govoriti o tome. Poput anonimnog Kubanca, mnogi su na Otoku ostavili porodice i ne žele riskirati da im se nešto dogodi.

Izvor: Al Jazeera