Serija istovremenih bombaških napada u Gazi

U napadima je ranjeno dvoje ljudi, a oboje su civili koji žive u blizini napada (Anadolija)

U nekoliko istodobno izvedenih napada, koji su se dogodili u nedjelju u Gazi, ranjenje su najmanje dvije osobe i uništena vozila petorice članova oružanih ogranaka Islamskog džihada i Hamasa, suočenih sa sve većim nesuglasicama s naoružanim skupinama u Pojasu Gaze, objavile su agencije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, a palestinske vlasti govore o šest eksplozija u kojima je pričinjena velika materijalna šteta.

Očevici, pak, tvrde kako su vidjeli zastavu skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) na mjestu eksplozija.

Al Jazeerin Tamer Al Misshal javlja da su obje ranjene osobe civili koji žive u blizini napada.

Prema mišljenju glasnogovornika policije Iyada al-Buzoma, riječ je o “vandalima” koji nastoje destabilizirati Gazu napadima na civile.

Osama Hamdan, jedan od lidera Hamasa, najavio je istragu koja će dovesti do onih koji su odgovorni za napade kako bi odgovarali pred zakonom. Po njemu, tko god stoji iza napada “radi za izraelske interese”.

“Oni (ISIL) nemaju bilo kakvu realnu podršku u Gazi. ISIL im je stran i ljudi ga neće prihvatiti”, smatra Hamdan.

Policija Hamasa, koji je na vlasti u palestinskoj samoupravi, još nikoga nije optužila za napad, no upozorila je da “saboteri neće umaći sankcijama”.

Sigurnosne snage odmah su zatvorile mjesto napada.

Napadi se događali i ranije

Napadi su neobični s više aspekata, prenose agencije: prvi put se na takav način napada Islamski džihad, druga snaga u Gazi i Hamasov saveznik, riječ je i o prvom koordiniranom napadu u kojemu je u roku od 15 minuta u istoj četvrti Sheikh Radwan eksplodiralo pet bombi te je istodobno napadnuto tako puno članova pokreta u Gazi.

Očevici tvrde da su bombe bile pričvršćene na tri vozila u vlasništvu članova brigada Al Qassam, oružanog ogranka Hamasa, a dvije na vozila članova brigada Al-Qudsa, oružanog ogranka Islamskog džihada.

Na članove navedenih grupa već je počinjeno više napada. Nekad su cilj bili visoko rangirani pripadnici Hamasa, a ponekad zgrade u njihovu vlasništvu.

Najspektakularniji napad dogodio se početkom svibnja kad je skupina koja djeluje pod nazivom Pripadnici Islamske države u Jeruzalemu preuzela odgovornost za napad na bazu Al Qassama.

Svaki se put činilo da je način na koji su izvedeni napadi bio prijetnja i upozorenje, a eksplozije su uvijek podmetane tijekom noći ili u vrijeme kad se u blizini nije nalazio nitko od prolaznika, prenose mediji.

Hamas je nedavno poveo žestok obračun s pristalicama ISIL-a na toj palestinskom teritoriju na obali Sredozemnog mora.

Izvor: Al Jazeera i agencije