Husi okrivljeni za granatiranje Adena

Aden: Lokalni borci i pripadnici vojske u Jemenu navodno u proteklim danima imaju sve više uspjeha protiv boraca pokreta Husi, koga podržava Iran (Reuters)

Najmanje 43 osobe poginule su, dok je veliki broj ranjen u granatiranju koje su borci pokreta Husi izveli na jemenski lučki grad Aden, navode izvori Al Jazeere.

Nedjeljno granatiranje uslijedilo je tri dana nakon što je Vlada Jemena u egzilu objavila kako je ključni južni grad Aden „oslobođen“, što je najveća pobjedi njihovih snaga u protekla četiri mjeseca građanskog rata otkako traju zračni udari koalicije na čijem je čelu Saudijska Arabija.

Jemenske provladine snage pokušavaju danas osnažiti svoju kontrolu u Adenu dok borci pokreta Husi daju otpor u nekim dijelovima grada.

Do sada je u okršaju poginulo više od 3.500 osoba.

Lokalni borci i pripadnici vojske u Jemenu navodno u proteklim danima imaju sve više uspjeha protiv boraca pokreta Husi, koga podržava Iran.

Zračni udari

Šiitski pobunjenički pokret Husi od početka godine protivi se prijedlogu unutrašnjeg uređenja države sa šest konfederalnih jedinica i žele da njihov vođa, Abdul-Melik al-Husi, bude na čelu Jemena. Suniti se tome protive.

U želji da se ponovno vrati na vlast, svrgnuti predsjednik Saleh staje na stranu Husa, koji ubrzo zauzimaju velike dijelove teritorije i glavni grad Sanu. Predsjednik Hadi zatim bježi u Saudijsku Arabiju, odakle vodi pokret otpora. Arapske zemlje formiraju vojnu koaliciju, koja pokreće zračne udare protiv Husa.

Borbeni avioni arapske koalicije izvršavaju zračne napade od marta kako bi pomogli jemenskoj Vladi u egzilu u borbi protiv pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera