Hollande poziva na osnivanje vlade eurozone

Hollande: Ono što nam sada prijeti nije višak Europe, već njena nedovoljnost (Getty Images)

Francuski predsjednik Francois Hollande u nedjelju je pozvao na osnivanje vlade eurozone, a građane da imaju povjerenja u europski projekt, oslabljen grčkom krizom, prenose agencije.

Oživljavajući zamisao koja je prvobitno potekla od bivšega predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa, Hollande je predložio osnivanje „vlade eurozone koja bi imala poseban budžet, kao i osnivanje parlamenta koji bi garantirao demokratski nadzor nad njom“.

Prvi čovjek Francuske je kazao da se 18 zemalja članica eurozone pridružilo monetarnoj uniji jer im je to bilo u interesu i nijedna među njima nije preuzela odgovornost za izlazak iz nje te da je takav izbor poziv na jačanje organizacije.

„Ono što nam sada prijeti nije višak Europe, već njena nedovoljnost“, naveo je.

Podjele, zidovi, ograde

Članice eurozone trenutno su ujedinjene u neformalno tijelo eurogrupe, a čine ga ministri vanjskih poslova. Predsjednik euroskupine je holandski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

Hollande je rekao kako smatra da je Europa dopustila da njezine institucije oslabe te je priznao da se 28 zemalja članica EU „bori da pronađe zajedničku polaznu tačku kako bi krenule dalje“.

„Parlamenti su još uvijek vrlo udaljeni od odluka, a ljudi odustaju nakon što ih se više puta zaobiđe“, dodao je.

Prema njegovim riječima, populistički pokreti iskoristili su odvojenost Europljana od europskih institucija.

„Oni imaju problem sa Europom jer se boje svijeta, jer žele podjele, zidove i ograde“, istakao je.

Izvor: Agencije


Povezane

Antikrizni program raščistio je put otvaranju banaka. Ali Grci su ti koji sada moraju da sijeku svoje troškove. Vlada Alexisa Tsiprasa moraće da smanji sve izdatke, uključujući one za plate i penzije, i da poveća poreze ako misli da njegova zemlja dobije novčanu podršku. Zbog toga kod nekih ne nailazi na podršku.

Published On 16 Jul 2015

Evropska komisija predložila je da se za hitni, kratkoročni kredit za Grčku od 7 milijardi eura, novac uzme iz Evropskog finansijskog stabilizacijskog mehanizma. Taj novac bio bi na raspolaganju tri mjeseca, odnosno u periodu dok Grčka pregovara sa finansijskim institucijama za novi, treći paket finansijske pomoći. Iz Brisela izvještava Katarina Drlja.

Published On 15 Jul 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO