Grcima otvaraju banke i uvode nove poreze

Grčka se priprema da u ponedjeljak otvori banke koje su bile zatvorene posljednje tri sedmice. Međutim, građani su podijeljeni kada je riječ o uslovima koje njihova zemlja mora ispuniti kako bi dobili novi paket finansijske pomoći. Nekoliko radničkih sindikata organiziralo je proteste na ulicama Atine, a njima su se pridružili i penzioneri, koji su nezadovoljni novim mjerama štednje.

Mjere koje je grčki Parlament usvojio u četvrtak podrazumijevaju rast poreza u više sektora, smanjenje javne potrošnje, smanjenje penzija te poništavanja većine radnih kolektivnih ugovora. Također, novim mjerama predviđeno je da ugostiteljski i trgovački objekti rade i nedjeljom, čime je okončana dugogodišnja tradicija neradne nedjelje u ovoj zemlji.

“Želimo pokazati našim poslodavcima da smo u štrajku i da ćemo štititi naša prava. Naša poruka je jasna: borit ćemo se bez obzira koja politička opcija bude na vlasti”, poručila je Eleni Lalou, zaposlenica u jednoj knjižari i organizatorica protesta.

Aplikacija za bankomate

“Vjerujem da se premijer [Alexis] Tsipras jedini može suprotstaviti sindikatima i on to mora učiniti zbog Grčke. Zbog sindikata ne možete ništa kupovati nedjeljom, kao u drugim evropskim zemljama. Šta oni misle da su? Cijeli svijet radi i nedjeljom. Kada sam bila zaposlena, radila sam svaki dan, nekada i noću”, požalila se penzionerka Maria.

No, Grcima neće biti ukinuto ograničenje podizanja novca na bankomatima. Istovremeno, počinje i primjena viših poreskih stopa. Kako građani Grčke vide svoj život s novim nametima na ulicama glavnog grada, istražio je Al Jazeerin reporter Marko Subotić.

“Možemo podići 60 eura dnevno, ali u nekim slučajevima banke daju samo 50 eura, jer im nedostaje sitan novac ili bankomati budu prazni. To ponekad može biti problem”, ukazuje Nik Vasilikis.

Kako bi prevazišli taj problem, trojica Atinjana napravila su aplikaciju putem koje se svi mogu informirati ima li redova ispred bankomata, na kojem ima dovoljno novca i gdje se mogu podići sve novčanice.

“Dobili smo ideju istog dana kada je uvedeno ograničenje podizanja novca. Stajali smo u redu ispred bankomata i došli na ideju. Aplikacija je jednostavna za korištenje. Pokazuje lokaciju najbližeg bankomata i tu vidite ima li novca, ima li novčanice od 20 eura”, objašnjava softverski inženjer Dimitris Chatzieleytheriou.

Poskupljenja se najprije očekuju u supermarketima, a s novim porezima, kažu, sve će se promijeniti. Yannis Sirtopoulos proizvodi i prodaje svoje povrće na pijacama u Atini. Za sada ne razmišlja o povećanju cijena, ali kaže da je Tsiprasova Vlada stvorila uslove za to.

“Nemamo novca za sjetvu, za radnike. Da biste proizvodili na selu, morate imati novca. I kada banke budu otvorene, nećemo moći podići sav novac, već i dalje samo 60 eura”, žali se Sirtopoulos.

Strah da su nove mjere loše

Od 2010. godine bruto domaći proizvod Grčke, odnosno sve ono što građani i privreda proizvedu, pao je za četvrtinu. Pojedini ekonomisti očekuju da će se taj pad nastaviti. Nove mjere, kažu, loše su, jer se ne baziraju na smanjenju potrošnje, već povećanju poreza.

“Prilično sam siguran da će početi veliko izbjegavanje plaćanja poreza, posebno na grčkim otocima. I uvjeren sam da će to ovog puta biti više tolerisano nego ranije. Također, očekujem da će mnogo ljudi ili preduzeća bankrotirati, a radnici dobiti otkaze. I znam da će ova i naredna godina za Grčku biti veoma teške”, prognozira ekonomski analitičar Aristides Hatzis.

Teška vremena, tvrde grčki analitičari, možda nisu prošla, ali je zato izbjegnut najgori scenario. Njihova zemlja je ipak, kažu, ostala članica elitnog kluba eurozone.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO