Sudanski studenti masovno pristupaju ISIL-u

Sudan nastoji pronaći način kako zaustaviti studente da prestanu napuštati fakultet da bi se pridružili oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL). Vjeruje se da se ovoj oružanoj grupi u posljednja tri mjeseca pridružilo više od 20 studenata sa Univerziteta u Kartumu.

„Zajedno za bolju budućnost“ je moto Medicinskog fakulteta u sudanskoj prijestolnici. Vjeruje se da je od marta do sada 21 student napustio studije i pridružio se ISIL-u.

Ovaj univerzitet osnovan je prije 19 godina i pohađa ga blizu 1.000 studenata. Vlasti ne izlaze s imenima, ali optužuju neke grupe da se bave regrutiranjem za ISIL.

„Sigurnosne strukture otkrile su da su ekstremisti iznajmili kuću u predgrađu i da se tu organiziraju predavanja za sve one koji su spremni da se pridruže ISIL-u i prihvate njihovu ideologiju“, kaže zamjenik rektora Hafiz Hamada.

Stav učenjaka

Nakon što su univerzitet i vlasti prepoznali problem, pokušavaju ustanoviti zašto se to događa.

„Taj problem mora se ispitati kako bi shvatili prave razloge ovog fenomena. Uzrok leži u nepravdi, ugnjetavanju i neimaštini. Ljudi gube nadu i povjerenje, to sigurno doprinosi svemu“, smatra Ibrahim al-Karawi iz Udruženja sudanskih učenjaka.

Neki sudanski učenjaci vjeruju kako je pravi način borbe protiv ISIL-a promoviranje dijaloga, kao i pokazivanje da ekstremizam ne nosi ništa dobro.

Izvor: Al Jazeera i agencije