Saudijska Arabija uhapsila 431 osumnjičenog za pripadnost ISIL-u

Saudijska Arabija uhapsila je 431 osobu za koje se sumnja da su pripadnici ćelije oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i tako odagnala mogućnosti napada na džamije, sigurnosne snage i diplomatske misije, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova ove države.

„Trenutno je uhapšena 431 osoba, većinom je riječ o državljanima uz nekoliko stranaca. Šest uzastopnih samoubilačkih operacija, koje bi za mete imali džamije u Istočnoj provinicije svakog petka, uz ubistva snaga sigurnosti, je spriječeno“, navodi se u subotnjem saopćenju koje je objavila zvanična novinska agencija SPA.

„Spriječeni su teroristički planovi za napade na diplomatske misije, zgrade snaga sigurnosti i administracije u provinciji  Sharurah, kao i za ubistva pripadnika snaga sigurnosti.“

Visokopozicionirani zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Bassam Attiyah kazao je kako osumnjičeni pripadaju ćelijama koje su odvojeno operirale.

„Oni planiraju širenje terorizma u Saudijskoj Arabiji i žele stvoriti haos i podjele u državi“, naveo je on i dodao kako su osumnjičeni koristili društvene mreže za operacije.

Otpadnici i neprijatelji

Hapšenja su navodno izvedena u proteklim sedmicama, saznaje Al Jazeera.

Saudijska Arabija je poduzela brojne korake kako bi spriječila svoje građane da se pridruže borcima u Siriji i Iraku, a najviše vjerske vlasti države su osudile ISIL kao „otpadnike“ i označile ih kao „neprijatelja islama broj jedan“.

Pripadnici ISIL-a, među kojima se navodno nalazi na hiljade stranih boraca, još uvijek kontroliraju velike dijelove Sirije i Iraka i optužuju se da su na tim lokacijama počinili masovne zločine nad civilima i pripadnicima manjina.

Državljani Saudijske Arabije okrivljeni su za nekoliko samoubilačkih napada u ovoj državi i inostranstvu u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera i agencije