Hamnei protiv SAD-a bez obzira na dogovor

Khamenei: Iran neće dočekati rat sa dobrodošlicom, no ukoliko dođe do jednog, Sjedinjene Američke Države će biti ponižene (AP)

Ajatolah Ali Khamenei, vrhovni lider Irana, poručio je kako se oštro protivljenje njegove države politikama Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku neće promijeniti uprkos dogovoru sa svjetskim silama oko kontraverznog iranskog nuklearnog programa početkom sedmice.

Khamenei je u subotu, tokom obraćanja povodom kraja muslimanskog svetog mjeseca ramazana, kazao kako je on želio da iranski zvaničnici u utorak postignu važni sporazum sa silama kako bi se osiguralo da su nacionalni interesi zaštićeni i da bi se spriječilo remećenje iranskih političkih principa i vojnih postulata.

„Nikada nećemo prestati podržavati naše prijatelje u regiji i narode Palestine, Jemena, Sirije, Iraka, Bahreina i Libana. Čak i nakon ovog sporazuma, naša politika prema arogantnom SAD-u neće se promijeniti“, izjavio je on.

Prema dogovoru, sankcije će postepeno biti povučene u zamjenu za iransko prihvaćanje dugoročnih ograničenja nuklearnog programa za koji Zapad sumnja da za cilj ima kreiranje nuklearne bombe. Iran negira da želi doći do takvog oružja.

„Amerikanci su rekli kako su zaustavili Iran od dobijanja nuklearnog oružja. Odlično znaju da to nije istina. Mi imamo fetvu (vjersku presudu) koja navodi da je nuklearno oružje vjerski zabranjeno po islamskom pravu. To nema nikakve veze sa pregovorima“, poručio je Khamenei.

Protivamerički slogani

Na ulicama Teherana slavilo se postizanje dogovora, dok su molitve u petak u kampusu Univerziteta glavnog grada Irana prekidane tvrdolinijaškim antiameričkim parolama.

Khamenei je rekao da su izjave „Smrt Americi“ i „Smrt Izraelu“, uzvikivane na demonstracijama, odraz javnog mišljenja i opisao nuklearni dogovor kao „iznimku“.

„Često smo govorili kako ne pregovaramo sa SAD-om o regionalnim i međunarodnim stvarima, čak ni o bilateralnim problemima. Postoje neke iznimke kao što ne nuklearni program, o kojem smo pregovarali sa Amerikancima kako bi zaštitili svoje interese. Američke politike u regiji su dijametralno suprotne iranskim“, istakao je.

U prkosnom govoru, Khamenei je optužio SAD da traži način da potkopa Iran.

„Iran neće dočekati rat sa dobrodošlicom, no ukoliko dođe do jednog, Sjedinjene Američke Države će biti ponižene“, dodao je vrhovni iranski lider.

Izvor: Agencije