Grčka: Umjesto dugova, preraspodjela ministara

Grčka nastavlja s političkim promjenama nakon stresnog pokušaja da dogovori novi paket mjera financijske pomoći i ostane u eurozoni.

Premijer Alexis Tsipras je smijenio ministre koji se ne slažu s ovim političkim zaokretom – u odnosu na predizborna obećanja, pa su danas već prisegnuli njihovi nasljednici.

Građani su relativno ravnodušni na političke promjene, budući da su nove mjere štednje neminovnost sa kojom su se već pomirili.

Novo restrukturiranje u Grčkoj se tako ovaj put ne odnosi na preraspodjelu duga, već na političare.

Nakon što je nekoliko ministara Tsiprasove vlade glasalo protiv novog paketa mjera štednje, premijer im je automatski uručio otkaze. Na njihovo mjesto došli su Tsiprasovi istomišljenici.

“Nastavit ćemo se boriti za socijalnu Grčku u socijalnoj Europi, jer Grčka nije izolirani slučaj. Sada smo postavili jasniji izlaz iz prave dileme, dileme između dvije vizije Europe: Europe s mjerama štednje, odnosno neoliberalne Europe, i s druge strane Europe bazirane na socijalnim pravima”, rekao je George Katrougalos, novi ministar rada.

Uz polaganje prisege, novi ministri preuzeli su svoje funkcije, a Vlada će se nastaviti fokusirati na socijalna prava, tvrdi njena nova glasnogovornica.

“Sada je vrijeme za dodatni napor kako bi se promijenila situacija te kako bi se ljudi uvjerili da se mogu pouzdati u ovu vladu i da će ona podržavati one najugroženije kako bi prebrodili ovu tešku krizu”, ukazuje glasnogovornica Olga Gerovasili.

Građani razumiju odluke, ali ih ne podržavaju

Mnogi građani na ulicama Atene ne podržavaju Tsiprasove odluke, ali ih, kako kažu – razumiju.

“Mislim da premijer Tsipras nije imao drugog izbora. Žao mi je što je situacija ovakva, ali mislim da bi nam bilo mnogo gore da se insistiralo na starijim planovima”, smatra umirovljenica Lilian.

“Mislim da su promjene među ministrima dobra ideja. Oni koji su bili u kabinetu, a nisu se slagali s vladinom politikom, morali su biti uklonjeni, jer oni ne bi bili u mogućnosti implementirati nove mjere. To ne znači da se ja slažem ili pozdravljam nove rezove, ali vlada mora biti jaka i jedinstvena u ovim teškim vremenima”, napominje učiteljica Angeliki Triantafyllopoulou.

Međutim, jedan od Tsiprasovih neistomišljenika, bivši ministar financija Yanis Varoufakis, vjeruje kako lijeka nema.

U jednom intervjuu Varoufakis je prognozirao kako će novi program mjera štednje propasti, bez obzira tko bude vodio njegovu implementaciju.

“Program koji se predviđa za Grčku ući će u povijest kao najveća katastrofa makroekonomskog upravljanja ikad”, prognozira Varoufakis.

Dašak optimizma za Grčku donosi vijest da će se banke, koje su zatvorene 29. lipnja, otvoriti u ponedjeljak.

Ipak, postavljeni limit od 60 eura dnevno i dalje ostaje na snazi, s tim što građani koji ne podignu svih 60 eura, razliku će moći podići narednog dana. To je opcija koju do sada nisu imali.

Izvor: Al Jazeera