Snage jemenske Vlade ušle u grad Aden

Vlada Jemena u progonstvu navodi kako je preuzela kontrolu nad gradom Adenom, koji su do sada držali  pobunjenici iz plemena Husi. Potvrdio je to i predsjednik Abd Rabbu Mansour Hadi, koji se sklonio u Saudijsku Arabiju.

Osmjesi za kameru i pobjednički usklici odjekuju dok borci u Adenu slave, po svemu sudeći, odlučujuću pobjedu u ratu u Jemenu. Borci lojalni Vladi borili su se gotovo četiri mjeseca kako bi Aden oslobodili od šiitskih pobunjenika Husa. Ove sedmice preuzeli su kontrolu nad većim dijelom Adena, poslije čega se jedan broj ministara i obavještajnih zvaničnika vratio u ovaj lučki grad. Međutim, borbe s Husima se nastavljaju u predgrađima.

“Ostalo ih je jako malo, kriju se poput pacova. Uz Božiju pomoć, sve dijelove grada ćemo očistiti u narednih nekoliko sati i uživati u punoj pobjedi”, kazao je pripadnik režimskih snaga.

Predsjednik Hadi tvrdi da će Aden biti prva u nizu pobjeda kojima će se uspostaviti puna kontrola nad Jemenom. Međutim, Husi još drže prijestonicu Sanu. Dokazali su se kao jaki protivnici, s obzirom da odolijevaju višemjesečnim zračnim udarima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Uspješna koalicija

Analitičar Kaled al Abbadi tvrdi da je saradnja između boraca u Adenu i arapske koalicije dovela do poraza Husa u Adenu. Ako se ova strategija uspješno proširi, mogla bi dovesti do pobjeda širom zemlje.

“Sljedeći korak bi mogao biti zauzimanje većeg broja oblasti u kojima pobunjenici pružaju otpor i zaustavljanje borbe na terenu. Nakon toga, snage će se usmjeriti na zauzimanje Sane”, ocijenio je on.

Stanovnici Sane su u petak ujutro su na pijaci kupovali koze kako bi proslavili kraj mjeseca ramazana. Petak je, i vjernici su napunili džamije kako bi obavili džuma namaz. Navodno su primijećeni borbeni avioni, ali zračnih napada nije bilo.

“Očajni smo zbog rata. Stanovnici jedva preživljavaju iz dana u dan i Boga molimo da nas izbavi iz problema”, rekao je stanovnik Sane Sharaf Ghalib.

Humanitarni prekid vatre, kojem su posredovali Ujedinjeni narodi, trebao je građanima Jemena donijeti željeno olakšanje do kraja ramazana. Ali, sada se moraju pripremiti, jer su sve opcije, pa i one najgore, otvorene.

Izvor: Al Jazeera