Masovni ubica primljen na fakultet u Oslu

Breivik je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti i produžena (EPA)

Univerzitet u Oslu je saopćio da je osuđeni masovni ubica Anders Breivik primljen na njihove studije političkih nauka, dodajući da 36-godišnji desničarski ekstremista neće pohađati predavanja, već će studirati iz svoje ćelije.

Rektor Univerziteta u Oslu Ole Petter Ottersen je tim povodom izjavio da “svi zatvorenici u norveškim zatvorima imaju pravo na više obrazovanje ukoliko ispunjavaju kriterije upisa”, prenijela je agencija AP.

Breivikova prijava za upis je prije dvije godine odbačena, pošto je ocijenjeno da njegove kvalifikacije nisu dovoljne za upis na fakultet, a nije poznato zašto je ta odluka sada promijenjena, navodi američka agencija.

Debata u Norveškoj

Breivikova prijava za upis na fakultet je izazvala debatu u Norveškoj oko toga da li uopće treba razmatrati prijave od osoba osuđenih za tako užasan zločin, kao što je slučaj sa Breivikom, prenosi Tanjug.

On je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti i produžena, za ubistvo 77 ljudi u bombaškom napadu u Oslu i napadu vatrenim oružjem na otoku Utoya 2011. godine.

Izvor: Agencije