Brutalni napad i ubistvo marinaca u SAD-u

Četiri marinca su ubijena u oružanom napadu na mornarički centar u američkoj saveznoj državi Tennessee u četvrtak. I napadač je poginuo, dok je policajac koji je sudjelovao u potjeri ranjen. Nadležni navode da ubrzano provode istragu kako bi otkrili motive napada.

Napad je izvršen na dvije lokacije u razmaku od pola sata. Napadač je prvo nasumično otvorio vatru na vojni regrutni centar, koji se nalazi u jednom od trgovačkih centara, a ozlijeđen je jedan marinac. Potom se vozilom uputio u vojno-pomorsku bazu, udaljenu nekoliko kilometara od mjesta prvog napada, gdje je ubio četiri marinca, prije nego je i sam ubijen. Navodi se i da je napadač bio teško naoružan.

“Za sada znamo samo da je neko brutalno i podmuklo napao pripadnike naših oružanih snaga”, izjavio je Fred Fletcher, načelnik lokalne policije.

Mogući lažni izvještaji

Iz američkog Federalnog istražnog biroa navode da je napadač Mohammed Youssef Abdulazeez te da je riječ o 24-godišnjem naturaliziranom američkom državljaninu porijeklom iz Kuvajta. U travnju ove godine policija ga je uhitila zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Ročište u tom predmetu bilo je zakazano za kraj ovoga mjeseca.

Dužnosnici nastoje utvrditi je li napadač bio pod utjecajem ideologije Islamske države Irak i Levant ili slične grupe. Ali, čak i predsjednik SAD-a Barack Obama naglašava da je istraga još u početnoj fazi.

“Pozivam sve Amerikance da se mole za obitelji koje sada tuguju. Također, želim jasno naglasiti da ćemo detaljno i bez odgađanja otkriti što se točno dogodilo”, kazao je Obama.

Američki ministar domovinske sigurnosti  Jay Johnson, dodaje da je iz predostrožnosti povišena razina sigurnosti određenih saveznih institucija. On je, također, upozorio da se ne nasjeda na neprovjerene i moguće lažne izvještaje koji kolaju u vezi s ovim incidentom.

Izvor: Al Jazeera i agencije