Svjedočanstva kako Assadov režim muči zatvorenike

U Kongresu SAD-a otvorena je izložba fotografija navodnih mučenja i ubistava koje je počinila Vlada Sirije. Fotografije je prokrijumčario bivši pripadnik vojske te zemlje.

Leševi s ožiljcima od žigosanja, amputacije, mučenja, kao i evidentno izgladnjivanje. Fotografije su snimljene po naređenju sirijske obavještajne službe od 2011. do 2013. godine u dvije vojne bolnice u Damasku. Identitet osobe koja tvrdi da ih je snimila zaštićen je. Njegovo kodno ime je “Cezar”, a riječ je o bivšem sirijskom vojnom fotografu.

“Cezar” se prošle godine obratio američkom Kongresu, nakon što je prebjegao s više od 50.000 fotografija mučenja. Iako Sirija tvrdi da je riječ o falsifikatima, američki Federalni istražni biro i nekoliko organizacija za ljudska prava uvjereni su da su fotografije autentične.

‘Tukli su me pet sati’

Američki muzej holokausta je u zgradi Kongresa postavio izložbu koja prikazuje tek dio jezivih fotografija. U svom obraćanju bivši zatvorenik Qutaiba Idlbi opisao je kako je morao gaziti preko mrtvih dok su ga vodili na ispitivanje, nakon čega je mučen.

“Tukli su me punih pet sati. Kad su se umorili, vratili su me u ćeliju”, rekao je Idlbi.

Na fotografijama je prepoznao dvije osobe – ljekara i susjeda, koji, kako navodi, nikada nisu bili politički angažirani.

Zvaničnici Republikanske stranke tvrde da se Amerika moralno kompromitirala prije dvije godine, kada je odbila vojno djelovati nakon što je potvrđeno da je sirijski režim koristio hemijsko oružje.

“U tom trenutku morali smo, kao nacija, pokrenuti operaciju koja je mogla promijeniti stanje na terenu”, kazao je Bob Corker, republikanski senator.

Drugi su osudili odluku da se američka pomoć borcima sirijske opozicije značajno ograniči.

“Već obučavamo trupe, a planiramo obučiti još više boraca, ali ih šaljemo u Siriju da se isključivo bore protiv grupe Islamska država Irak i Levant. Narod Sirije ostavljamo na cjedilu i ne štitimo ih protiv buradi punjenih eksplozivom Bashara al-Assada. To je zaista sramotna politika”, naveo je senator John Mccain.

Navodna umiješanost Irana

Idlbi se plaši da će sporazum između SAD-a i Irana o nuklearnom programu omogućiti Iranu da i dalje podržava Assada.

“Iranska revolucionarna garda smještena je u istoj bazi u kojoj sam bio zatvoren. Znamo da Iran tamo djeluje. Od svoje rodbine, koja još živi u Damasku, čujem da povremeno iranske oficire i gardiste vide na kontrolnim punktovima”, rekao je bivši sirijski zatvorenik Idlbi.

Iako neki smatraju da američka vojska ne čini dovoljno, Senat tvrdi da će dokumentirati navode o ratnim zločinima koje čine sve grupe u Siriji, jer postoji nada da će jednog dana žrtve dočekati pravdu.

Izvor: Al Jazeera