Jemenski ministri se vraćaju u Aden

Borci narodnog otpora ponovno su zauzeli dijelove lučkog grada Adena (AFP)

Nekoliko ministara i zvaničnika obavještajne službe vratilo se iz egzila u Aden, prvi put nakon što su pobunjenici, šiitski pokret Husi zauzeli taj lučki grad.

Zvaničnici su stigli helikopterom iz susjedne Saudijske Arabije, gdje je sjedište vlade u egzilu, dan nakon što su snage lojalista zauzele Aden.

Al Jazeera saznaje da se u delegaciji nalaze ministri saobraćaja i unutrašnji poslova te zamjenik ministra zdravlja.

“[Predsjednik u egzilu] Abd-Rabbuh Mansur Hadi delegirao je ovu grupu da se vrati u Aden kako bi radili na pripremi sigurnosne situacije i osigurali stabilnost uoči obnavljanja državnih institucija u Adenu”, kazao je jedan od zvaničnika u izjavi za agenciju Reuters.

U srijedu su borci narodnog otpora, milicije odane predsjedniku Hadiju, ponovno zauzeli sjedište vlade okruga Mualla, koje se nalazi preko puta glavne trgovačke luke Aden, kazao je Ali al-Ahmadi, glasnogovornik milicije.

Oni su također napredovali u adenskom okrugu Crater, gdje se nalazi predsjednička palača, dodao je.

Provladini borci ušli su u malu komercijalnu luku u Mualli, u blizini glavne luke koju pobunjenici nisu uspjeli zauzeti, kako navode izvori.

General Fadhl al-Hasan, vođa operacija provladinih snaga u zapadnom dijelu Adena, rekao je za AFP da su njegove trupe također zauzele obalnu cestu s pogledom na strateški moreuz Bab el-Mandeb između Jemena i Džibutija.

Taj put povezuje Aden i lučki grad Mocha, koji drže Husi, u blizini Bab el-Mandeba.

“Otpor je na vratima grada Mocha”, koji su pobunjenici koristili za vojna pojačanja sjevernim gradovima koje drže pod kontrolom, rekao je Hasan.

Dan ranije, provladine snage, koje podržava Saudijska Arabija, zauzele su aerodrom u južnom gradu Adenu, kao i susjedni okrug Mualla kako bi protjerali dominantne snage pokreta Husi u zemlji, svjedoče stanovnici i učesnici borbi.

Lokalni borci već tri mjeseca se sukobljavaju s tim pokretom, iranskim saveznicima, koji su značajno napredovali u zauzimanju grada u martu i aprilu ove godine, prenosi Reuters.

Pripadnici pokreta Husi su se povukli iz luke i regije Mualle prema Tavahiju te nastoje usporiti napredovanje jemenskih boraca u području Crater.

Medicinsko osoblje kaže da je u sukobima u posljednja dva dana ubijeno više desetaka boraca i civila te da je glavna bolnica uputila hitan poziv za donacijama krvi.

Izvor: Al Jazeera i agencije