ISIL napao brod egipatske mornarice

ISIL je objavio fotografije napada na egipatski brod (AP)

Grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za raketni napad na brod egipatske mornarice u Sredozemnom moru, kod obala Sjevernog Sinaja, prvi takav napad tokom dvogodišnje pobune.

Egipatska filijala ISIL-a, Sinajska provincija, navela je da su “ispalili navođenu raketu na patrolni brod sjeverno od Rafaha”, koja se naslanja na palestinski Pojas Gaze, u saopćenju objavljenom na jednom od njihovih stranica na društvenim mrežama.

Istovremeno su objavili tri fotografije koje potkrepljuju napisano i vidi se ono što se čini da je navođena raketa kako udara u plovilo i izaziva veliku vatrenu loptu, prenijela je agencija AFP.

Razmjena vatre

Reuters navodi da je egipatska vojska saopćila da je Obalska straža pokrenula razmjenu vatre s “terorističkim elementima”, što je izazvalo zapaljivanje broda.

U istom saopćenju se dodaje da nije bilo gubitka ljudskih života, prenosi Tanjug.

Drugi brodovi egipatske mornarice su spasili posadu dok je njihov brod zahvatio gusti dim, potvrdio je fotoreporter AFP-a preko granice, iz Pojasa Gaze.

Britanska agencija navodi da su “takvi incidenti na moru” rijetki, mada se Egipat bori sa “sve drskijom pobunom na Sinaju”, koji leži između Izraela, Pojasa Gaze i Sueckog kanala.

Izvor: Agencije