Abbas pozdravio nuklearni sporazum Zapada i Irana

Stanovnici Irana proslavili su postizanje sporazuma sa Zapadom (AP)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozdravio je nuklearni sporazum između Zapada i Irana te pozvao na stvaranje Bliskog istoka bez nuklearnog naoružanja, prenosi Hina.

“Nadamo se da će međunarodni sporazum s Iranom donijeti sigurnost, mir i stabilnost Bliskom istoku i utrti put da naša regija, uključujući Izrael, postane područje bez atomskog oružja”, kazao je Abbas.

Izrael, koji nikada nije priznao da posjeduje nuklearno oružje, također nikada nije opovrgao da ga posjeduje.

Abbas je spomenuti sporazum komentirao tokom posjete britanskog ministra vanjskih poslova Philipa Hammonda, koji se nalazi u tome području i pokušava privoljeti Izrael da podrži sporazum s Iranom.

Hammond je, kako prenosi Jerusalem Post, istaknuo da su bojazni Izraela u vezi s nuklearno moćnim Iranom legitimne, ali da oni “ne bi pristali na sporazum da nisu sigurni da imaju snažne mehanizme za kontrolu iranskog nuklearnog programa“.

Snažni mehanizmi za kontrolu

Iran i šest svjetskih sila dogovorili su prije tri dana historijski nuklearni sporazum, koji će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegovog nuklearnog programa.

Iranu je dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog uranija. 

Zabranjen je uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih da nose nuklearno oružje.

Po stupanju ugovora na snagu, očekuje se ukidanje sankcija Iranu, ali one mogu biti ponovno uvedene u roku 65 dana ukoliko Teheran ne ispuni dogovoreno.

Predviđeno je i odmrzavanje dijela zamrznutog novca u stranim bankama.

Izvor: Agencije