ISIL regrutira djecu u Iraku

ISIL regrutira djecu u Anbaru i Mosulu, ali i na drugim mjestima (Al Jazeera)

Međunarodni i regionalni posmatrači, zvaničnici i analitičari u Iraku upozoravaju da organizacija Islamska država Irak i Levant (ISIL) i dalje vrši regrutiranje djece u Anbaru i Mosulu.

Prisutna je sve veća zabrinutost da će se pojaviti nove generacije boraca i uspavane ćelije koje bi se mogle aktivirati i nakon oslobađanja teritorija koje se nalaze pod kontrolom ISIL-a.

U istom kontekstu, brojni irački krugovi upozoravaju na opasnost da snage Narodne mobilizacije regrutiraju djecu u skladu sa fetvom njihovih vjerskih autoriteta i uz znanje vlade.

Lokalne, regionalne i međunarodne organizacije slažu se da se iračka djeca nalaze u jednoj od najtežih humanitarnih situacija u svijetu te da su zanemarena, s obzirom na sve ono sa čime se ova kategorija stanovništva suočava u zadnjih nekoliko godina, od ubijanja, raseljavanja, uskraćivanja prava na obrazovanje, različitih vrsta iskorištavanja i kršenja njihovih prava.

Bijedan život

Bijeda ove djece trenutno se ogleda u veoma teškom životu koji se vodi u Iraku, što podrazumijeva političke i sektaške sukobe i rat protiv ISIL-a.

Usred nasilja i kontranasilja, ovaj problem nameće se kao jedno od najvažnijih pitanja koje razdire iračko društvo.

ISIL trenutno koristi djecu-ratnike u svojim teatralnim vojnim akcijama u Iraku i Siriji, prilikom čega ne mari za međunarodne sporazume i konvencije na osnovu kojih se to zabranjuje.

Mnoge strane upozoravaju na to da ISIL i dalje regrutira djecu u Anbaru i Mosulu, ali i na drugim mjestima, što predstavlja njihovu strategiju slanja djece-ratnika u različite vojne operacije kako bi se proizvela nova generacija onih koji će nositi njihovu ideju i provoditi je u djelo.

Prošlog mjeseca je Bagdad bio domaćin međunarodne konferencije na kojoj se razmatralo pitanje zaustavljanja ISIL-ovog regrutiranja djece.

Učesnici konferencije, zajedno sa iračkim  premijerom, tražili su od Ujedinjenih naroda da se ovakva praksa grupe ISIL posmatra kao genocid i zločin protiv čovječnosti.

Međutim, ovaj problem se ne završava samo na grupi ISIL. Potvrđeno je i da šiitske milicije Narodne mobilizacije, koje imaju podršku Irana i Al-Abadijeve vlade i raspolažu oružjem i opremom iračke vojske, primjenjuju jednake metode kao i grupa ISIL te osnivaju kampove u kojima se vrši obuka djece u različitim vještinama ratovanja.

Kroz ovakvu vrstu kampova, vjerski propovjednici rade na promoviranju svojih ideja i privlačenju što većeg broja sljedbenika, uz izgovor da je njihov cilj džihad i da Božija riječ bude najjača, te da se sve provodi u skladu sa fetvom vjerskih autoriteta.

Izvor: Al Jazeera