Epidemija zaraznih bolesti zbog manjka vode

U mnogim sirijskim pokrajinama, uslijed nedostatka vode, pojavile su se razne zarazne bolesti. Odgovorni kažu kako je glavni razlog prekid napajanja strujom, kao i napadi koji uzrokuju velike štete na vodovodnoj mreži.

Domovi stanovnika Halepa nemaju pitku vodu. Ista je situacija s većinom naselja koja nisu pod kontrolom režimskih snaga. Manji dio pitke vode crpi se iz nekoliko iskopanih bunara u gradu, ali je količina dovoljna za manji dio potreba. Ipak, ova voda uzrokuje i neka oboljenja.

Prema UNICEF-u, od početka ove godine  zabilježeno je više od 105.000 slučajeva dijareje te mnogi slučajevi hepatitisa, uz pojavu slučajeva tifusnih oboljenja.

“Sedamnaest vodovodnih rezervoara u gradu nije u funkciji. Voda iz bunara nije dovoljna. Neki čak koriste vodu iz rijeke iako je zagađena”, kaže Hamdou Rouzz iz Direkcije za vodovod.

Sve radne stanice za pumpanje vode u gradu Halepu prestale su s radom. Gradska Administracijska uprava za opće usluge smatra sirijski režim odgovornim za nastalu krizu s nestašicom vode.

Uništene cijevi

Prestanak napajanja strujom izazvao je prekid rada većine pumpnih stanica, a dio vodovodne infrastrukture uništen je tijekom zračnih napada bačvama napunjenim eksplozivom. Izuzetno visoke cijene naftnih derivata su razlog da su i preostale pumpne stanice zaustavljene.

“Protok vode je stao. Problem predstavlja prekid napajanja strujom pumpnih stanica. Dizel gorivo je preskupo i nema ga, a za rad trebaju velike količine”, kaže Omar iz Administracijske uprave.

Ljetni je period i sve je toplije, a vode je sve manje. Iako kriza s vodom pogađa sve, ipak su djeca najviše izložena posljedicama nestašice vode.

Diljem Sirije vlada velika humanitarna kriza prouzrokovana nestašicom pitke vode. Posebno se osjeti na područjima koja nisu pod kontrolom režimskih snaga. Ukoliko se ne poduzmu odgovarajući koraci, Siriji prijeti katastrofa s nesagledivim  posljedicama.

Izvor: Al Jazeera