Mađarska počela izgradnju zida na granici sa Srbijom

Vojska Mađarske počela je izgradnju zida na južnoj granici sa Srbijom, kako bi zaustavila protok migranata u tu zemlju.

Državna novinska agencija MTI objavila je kako je rad na izgradnji zida počeo u ponedjeljak ujutro na periferiji grada Morahalom, gdje je buldožer pripremao teren.

Izgradnju zida na granici sa Srbijom ranije je najavio mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, ističući kako će on biti visok četiri metra.

Prema njegovim riječima, zid će biti napravljen na osam do deset lokacija za koje se smatra da su najviše izložene pritisku migranata.

“Preko 80.000 migranata i izbjeglica ove godine stigao je u Mađarsku. Trenutno je oko 80 posto njih iz zemalja zahvaćenim ratom kao što su Sirija, Irak i Afganistan”, kazao je Szijjarto.

Szijjarto je dodao da gradnja zida neće narušiti dobre odnose između Mađarske i Srbije, prenosi Hina.

‘Zaštita EU-a od migranata’

“Ova mjera je neophodna kako bi Mađarska zaštitila sebe, ali i Evropsku uniju” od ilegalnih imigranata, rekao je mađarski ministar.

Početkom godine je došlo do porasta broja imigranata sa Kosova, ali većina imigranata koji sada dolaze su iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Prema zvaničnim podacima, 95 posto njih prelaze u Mađarsku iz Srbije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, broj lica koja su izrazila namjeru da traže azil u Srbiji porastao je sa 5.066 u 2013. na 16.490 u 2014. godini, a na više od 22.148 samo u prvih pet mjeseci 2015. godine.

Ovaj podatak objavljen je i na internetskoj stranici UNHCR-a Srbija.

Izvor: Agencije