Stanovnici Jemena očajnički traže vodu

Humanitarno primirje u Jemenu nije dugo potrajalo. Nastavljeni su artiljerijski napadi na gradove i zračni napadi koalicije na položaje pokreta Husi. 

Borba za vodu, u kojoj jednako učestvuju stari i mladi, scene su koje su sve češće širom Jemena. U ratnom periodu teško se dolazi do pitke vode.

Potraga za njom postala je zadaća s kojom se suočava Jemen. Ratne posljedice se već osjete svuda.

Nedostatak vode, trajni nestanak struje, manjak hrane i sve veće cijene tjeraju stanovništvo na očajne postupke.

Potraga za vodom

Do vode se pokušava doći na bilo koji način. Ljudi prekidaju vodovodne instalacije i kopaju se bunari, ali do vode se teško dolazi.

Posebno je pogođen jug Jemena, koji je poprište neprestanih granatiranja i borbi. Potreba stanovništva za vodom nije prioritetna briga strana u sukobu.

“Vodovodne cijevi su odavno presušile. To je natjeralo ljude da kopaju u pokušaju da nađu vodu. Ali vode nema nigdje”, kazao je jedan stanovnik Jemena.

Mnogi jemenski gradovi se i dalje nalaze pod opsadom pokreta Husi i njihovih saveznika. Ne dopuštaju dopremu humanitarne pomoći. Nema goriva za pokretanje stanica za preradu vode.

Jemenska vlada nije u stanju odgovoriti na osnovne potrebe stanovništva, čak ni u područjima koja su pod njenom kontrolom.

Izvor: Al Jazeera