Šef kartela pobjegao iz meksičkog zatvora

Šef meksičkog narko-kartela Joaquin “El Chapo” Guzman pobjegao je iz zatvora maksimalne sigurnosti, što je njegov drugi bijeg iz zatvora u proteklih 14 godina.

Nacionalna sigurnosna komisija je u nedjelju saopćila da je Guzman zadnji put viđen u subotu navečer tokom tuširanja u zatvoru Altiplano u centralnom Meksiku.

“Potvrđen je bijeg Guzmana”, navedeno je u saopćenju.

Vlasti Meksika navode da su ispod zatvora otkrile tunel dug kilometar i po te da su na ispitivanje priveli dio zatvorskog osoblja. 

Komisija je saopćila da je pokrenuta operacija potrage u obližnjem području te da su obustavljeni letovi sa aerodroma Toluca u blizini zatvora, koji se nalazi izvan Mexico Cityja.

Guzman je zatvoren od februara 2014.

Velika transformacija

Tokom više od deset godina u bjekstvu, Guzman se transformirao od osrednjeg meksičkog šefa bande do vjerovatno najmoćnijeg trgovca drogom u svijetu.

Njegov kartel je bio uveliko uključen u nasilni rat zbog droge, koji se proteklih godina vodi u dijelovima Meksika.

U jednom trenutku je njegovo bogatstvo bilo procijenjeno na više od milijardu dolara, naveo je magazin Forbes, koji ga je uvrstio na listu najmoćnijih ljudi u svijetu, te ga rangirao iznad predsjednika Francuske i Venecuele.

Magazin je 2013. Guzmana skinuo sa popisa, kazavši da su vjerovatno troškovi osiguranja srezali njegovo bogatstvo.

Njegov kartel Sinaloa je preuzeo većinu unosnih švercerskih ruta duž američke granice, uključujući gradove Tijuanu i Ciudad Juarez.

Guzmanovo grabljenje moći od ostalih lokalnih kartela je prouzrokovalo krvoproliće u Tijuani te od Juareza napravilo jedan od najsmrtonosnijih gradova u svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Meksičke vlasti su rasporedile policajce i vojsku na granicu s Texsasom, gdje se vjeruje da će pobjegli zatvorenici pokušati otići.

18 Sep 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO