Papa Franjo: Ne žrtvujte živote zbog profita

Papa Franjo pozvao je, tokom posjeta Paragvaju, svjetske čelnike da pronađu novi model ekonomije i pomognu siromašnima te da odbace politiku koja “žrtvuje ljudske živote na oltaru novca i profita”.

To je drugi put tijekom njegova boravka u Južnoj Americi da je papa Franjo, prvi papa koji potječe iz te regije, održao govor u kojemu je oštro kritizirao neobuzdani kapitalizam i zauzimao se za prava siromašnih.

Prethodno je, za posjeta Boliviji, pozvao potlačene da promijene svjetski ekonomski poredak, osuđujući “novi kolonijalizam” agencija koje nameću stroge mjere štednje i naglasio da siromašni imaju “sveto pravo” na rad, krov nad glavom i zemlju.

“Staviti kruh na stol i osigurati djeci krov nad glavom, omogućiti im zdravlje i obrazovanje, to je osnovno za ljudsko dostojanstvo”, rekao je papa Franjo.

Pozvao je političare i vodeće ekonomiste da se “ne predaju ekonomskom modelu koji je idolopoklonički, koji mora žrtvovati ljudske živote na oltaru novca i profita”.

Istaknuo je da oni koji su zaduženi za promicanje gospodarskog rasta moraju osigurati da on ima “ljudsko lice” te je osudio “idolopoklonstvo novcu i diktaturu impersonalne ekonomije kojoj nedostaje stvaran ljudski cilj”.

“Korupcija je kuga, ona je gangrena društva”, dodao je u govoru pred okupljenim mnoštvom u kojemu je bio i paragvajski predsjednik Horacio Carteras.

Posjeta smrtno bolesnima

Među 4.000 okupljenih, na poziv lokalnih biskupa, bio je i vođa skupine koja se bori za prava homoseksualaca.

“Imao sam dojam da papa doista želi promijeniti stvari”, rekao je direktor skupine SomosGay Simon Cazal nakon sastanka.

Dolazeći na skup, papa je iznenada stao u hospiciju za smrtno bolesne koji vodi talijanski svećenik Aldo Trento.

“Bio je jako dirnut”, rekao je Trento nakon toga.

Papin posjet Paragvaju prate i brojni Argentinci, papini sunarodnjaci, a očekuje se da će biti i na misi u nedjelju koju će papa predvoditi prije povratka u Rim.

Odao počast ženama

Papa Franjo je prethodno, u marijanskom svetištu Caacupe, govorio o snazi i ustrajnosti tamošnjih žena i nazvao ih “najveličanstvenijima” u Americi.

Svetište Caacupe slovi kao vjerska prijestolnica Paragvaja gdje vjernici tradicionalno 8. prosinca slave Djevicu Mariju, majku Isusovu.

“Posebno bih htio spomenuti vas, žene, supruge i majke Paragvaja, koje su uz veliku cijenu i žrtve uspjele podići zemlju poraženu i uništenu ratom. Vi ste čuvarice sjećanja, žila kucavica onih koji su obnovili život, vjeru i dostojanstvo naroda”, kazao je papa.

U paragvajskom ratu od 1864. do 1870. godine, zemlja se borila protiv saveza Brazila, Argentine i Urugvaja i izgubila skoro 80 posto muškaraca u porazu koji se smatra najkrvavijim ratom u Latinskoj Americi.

U kasnijim generacijama mnogi su muškarci imigrirali u druge zemlje, a papa je istaknuo ulogu žena u tim razdobljima.

“Tada i sada, pronašle ste snagu da ne dopustite da se ova zemlja pogubi. Neka Bog blagoslovi vašu ustrajnost, neka blagoslovi i osnaži vašu vjeru. Neka Bog blagoslovi žene Paragvaja, najveličanstvenije žene Amerike”, rekao je papa.

Putovanje po trima zemljama Latinske Amerike 78-godišnji Papa je počeo 5. srpnja posjetom Ekvadoru, a nastavio u Boliviji te Paragvaju.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO