Konzervativci odobravaju Trumpovu kampanju

Prema nekim anketama, Donald Trump će najvjerojatnije biti kandidat Republikanske stranke na narednim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najzaslužniji za to su njegovi stavovi o meksičkim imigrantima koji su naišli na vrlo pozitivan odjek među konzervativnim glasačima.

Veliki broj Amerikanaca bjesnio je zbog imigranata, a jedan kandidat – Donald Trump – to je artikulirao glasnije od drugih.

“Poštujem Meksiko kao državu, ali problem je u tome što su njihove vođe mnogo pametnije i lukavije od naših. Nadmoćni su na granici, nadmoćni u trgovini. Ne možemo ih zaustaviti”, smatra Trump.

Mnogima se sviđa način na koji Trump iznosi stavove.

“Dolazi nam veliki broj ilegalnih migranata. Nemaju dokumente”, požalio se jedan Amerikanac.

Uprkos pritiscima iz Republikanske stranke da malo spusti gard, Trump se nije dao omesti.

“Donose nam drogu i kriminal. To su silovatelji”, smatra Trump.

Ograničen manevarski prostor

Mnogi analitičari ističu kako će mu taj stav ograničiti manevarski prostor, ali i napor Republikanaca da privuku glasove Hispanoamerikanaca, koji su najbrže rastuće glasačko tijelo u SAD-u.

Neki od njih iskazali su nezadovoljstvo na Trumpovom skupu u Phoenixu.

“Nanosi dugoročnu štetu, jer Republikancima treba upravo obrnuto – više hispanoameričkih glasova. Ipak, ne bih odbacila njegovu kandidaturu kao neozbiljnu”, ukazuje politička analitičarka Maricruz Magowan.

“Trump je privukao toliku pozornost da je skup morao premjestiti iz hotela Baltimore, u koji može stati blizu 1.000 ljudi, u drugu dvoranu, koja može primiti nekoliko tisuća ljudi. Mnogi su došli da čuju njegov stav o imigrantima”, javlja Al Jazeerin reporter John Hendren.

“Ima mozak, ima stil. Zapošljava tisuće ljudi. On nas može izvući iz ovog gliba u koji smo upali”, smatra jedna Amerikanka.

“Voljela bih vidjeti šta će uraditi na ekonomskom planu”, dodaje druga.

Kritike drugim kandidatima

Trump ne štedi kritike na račun drugih kandidata.

“Hillary Clinton je najgora državna tajnica u povijesti ove države. Prema nekim anketama, jednaku podršku imamo ja i Jeb Bush. Kako je to uopće moguće? On je užasan”, smatra Trump.

Kritizira i kompanije koje više ne surađuju s njim.

“Macy's je upravo prekinuo suradnju sa mnom. Znate koji je rezultat? Tisuće ljudi prestale su koristiti njihove kreditne kartice”, pohvalio se Trump.

No, čak i oni koji ga podupiru ističu kako će ovaj biznismen i televizijska zvijezda morati ublažiti retoriku, ako želi ozbiljno ući u predsjedničku utrku.

“Posebno kad se utrka zahukta. Ako želi pobjedu, gafovi se više neće smjeti ponavljati”, savjetuje mu jedan Amerikanac.

Zasad, Trumpove izravne poruke odjekuju i izvan dvorane u saveznoj državi Arizona, na samoj granici s Meksikom.

Izvor: Al Jazeera