Evropski ministri podijeljeni o grčkoj krizi

Ministri finansija eurozone, nakon dva dana sastanaka, navode da je u pregovorima sa Grčkom postignut pomak, ali da i dalje ostaju krupni problemi.

Sada su na redu šefovi država članica eurozone, koji na samitu razgovaraju o najnovijem grčkom planu reformi.      

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ranije je otkazao vanredni summit Europske unije o grčkom planu za izlazak iz krize.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je u odnosima s Grčkom izgubljeno povjerenje.

“Najvažnija je valuta povjerenje, a to je već izgubljeno. Neće biti dogovora po svaku cijenu”, izjavila je Merkel dolazeći na sastanak čelnika eurozone o Grčkoj.

Dodala je da je situacija iznimno teška, da je izgubljeno puno vremena te da ne treba očekivati jednoglasnu preporuku ministara financija eurozone, koji su se prethodno okupili na vanrednom sastanku.

Hollande: Nema privremenog izlaska

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji se najviše zauzima za dogovor s Grčkom, izjavio je da nema privremenog izlaska.

“Ili će Grčka izići iz eurozone ili neće. Nema privremenog izlaska. Grčka izvan eurozone značila bi Evropu koja ide natrag, a ne naprijed, a ja to ne želim”, rekao je Hollande.

Nakon dogovora o zajedničkoj poziciji, ministri eurozone trebali bi dati Europskoj komisiji mandat za početak pregovora o trećem programu financijske pomoći Grčkoj.

No, ministri eurogrupe nemaju jedinstven stav o ovom pitanju.

“Nove pregovaračke pozicije grčke vlade puno su konstruktivnije i konkretnije. To je dobro, jer smo ipak izgubili pet mjeseci, a da nismo zaključili ništa”, smatra Pietro Carlo Padoan, talijanski ministar ekonomije i financija.

Na novinarsko pitanje što očekuje od razgovora, slovački ministar financija Peter Kažimir odgovara: “Ništa. Ne, najozbiljnije, nije moguće postići ikakav dogovor danas. Možemo se složiti oko nekih preporuka za šefove država, ali bez povjerenja, nije moguće postići dogovor”.

Do sada bez rezultata

Šef eurogrupe, koja je tokom dva dana zasjedala nepunih 15 sati, Jeroen Dijsselbloem izjavio je novinarima da su ministri financija “prešli dug put, riješili dosta problema, ali da neki krupni problemi i dalje ostaju”.

“Mi ćemo izvijestiti lidere (eurozone) i oni mogu da odlučuju o tim pitanjima”, rekao je Dijsselbloem.

Ministar financija Finske Alexander Stubb je na svom Twitter nalogu objavio da su ministri završili svoj sastanak i “predali štafetu” liderima eurozone.

“Postignut je napredak. Koliki? Ostaje da se vidi”, objavio je Stubb.

U nedjelju ujutro ministri financija eurozone nastavili su sastanak prekinut nakon devet sati razgovora koji nisu dali rezultata.

Eurogrupa se sastala na posebnom sastanku kako bi razmotrila zahtjev grčke vlade za trećim paketom pomoći.

Međutim, o tome očito nema suglasnosti među članicama, a kao jedna od glavnih zapreka navodi se pitanje povjerenja, jer su grčki partneri iz eurozone potpuno izgubili povjerenje u sadašnju grčku vladu.

Dobar dio članica eurozone ističe da nemaju nikakvih jamstava da će Grčka i provesti reforme koje je obećala, a posebno tvrdo stajalište ima Njemačka.

Zdrav razum

“Ne smije se dozvoliti da Grčka napusti eurozonu”, izjavio je talijanski premijer Matteo Renzi, poručivši Njemačkoj da kompromis mora biti pronađen bez ponižavanje Atene.

“Sada zdrav razum mora prevladati i sporazum mora biti postignut. Italija ne želi da Grčka izađe iz eurozone i Njemačkoj kažem: što je dosta, dosta je”, izjavio je Renzi za današnji Il Messaggero.

Smatra kako sada, kada je vlada Grčke napravila prijedloge u skladu s europskim zahtjevima, mora doći do sporazuma, javio je Reuters, dodavši da nije uspio stupiti u kontakt s Renzijevim glasnogovornikom kako bi potvrdio navode Il Messaggera.

Agencija Rueters prenosi i ocjenu potpredsjednika Europskog parlamenta i člana vladajuće stranke u Grčkoj Syrize, Dimitriosa Papadimoulisa po kojem je njemački prijedlog o izlasku Grčke iz eurozone na pet godina ako ne predloži još zahtjevnije mere – “pokušaj da se ponize Grčka i Grci ili da se zbaci vlada Alexisa Tsiprasa”.

Bez dogovora ministara eurozone

Ministri financija zemalja koje čine eurozonu ni poslije devet sati rasprave, na vanrednom sastanku u Bruxellesu, nisu se uspjeli složiti da li podržati grčki plan za novi program pomoći ili da “odsijeku” Grčku od zajedničke europske valute.

Prethodno su, nakon višesatne rasprave, o grčkim prijedlozima ministri raspravljali do poslije ponoći.

“Postoji problem povjerenja u grčke vlasti. Nismo uspjeli da se složimo. Nastavljamo ujutro”, rekao je ranije novinarima šef eurogrupe Jeroen Dijsselbloem.

Eurogrupa mora usuglasiti stajališta prije summita EU.

Ti su susreti zakazani nakon što je velika većina grčkih glasača na referendumu prošle nedjelje odbila prihvatiti plan štednje koji su joj povjerioci nametnuli kao uvjet za novi program financijske pomoći iz Europske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Suočen sa mogućnošću da ECB i MMF uskrate jamstva grčkim bankama i tako de facto izbace Grčku iz eurozone, premijer Alexis Tsipras je prije tri dana, u posljednji tren, predložio novi plan štednje, koji je u nekim aspektima čak oštriji od onog odbijenog na referendumu. U tome ga je podržao grčki parlament.

Sada je na ministrima da odluče hoće li taj plan prihvatiti ili će se primijeniti plan “Grexita”, koji uključuje isključenje Grčke iz eurozone, mada ne i izlazak EU.

Paralelna valuta

Grčka bi morala uvesti paralelnu valutu, što bi prema većini analitičara makar na kratak rok dovelo do još veće nestabilnosti i kaosa u ionako uzdrmanom grčkom gospodarskom sustavu.

Iz Njemačke, ali i nekoliko drugih članica eurogrupe već se čuju primjedbe na račun Tsiprasovog plana, uz tvrdnje da je grčki premijer izgubio kredibilitet među kolegama i da mu se ne može vjerovati da će provesti predložene mjere.

Ukoliko ministri prihvate Tsiprasov plan kao osnovu za dalje pregovore o novom paketu financijske pomoći, Grčka može računati na ostanak u eurozoni, ali i nastavak mjera štednje čiji teret već teško podnose široki slojevi grčkog društva.

Doznaje se da se od Grčke traži da još pobošlja svoj prijedlog reformi ako želi početak pregovora o novom paketu pomoći.

Mogući izlazak iz eurozone na pet godina

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung najavio je da će u svom nedjeljnom izdanju objaviti interni dokument njemačkog Ministarstva financija u kojem se razmatra mogućnost privremenog izlaska Grčke iz eurozone na pet godina, ako ne poboljša svoj prijedlog reformi.

Grčka je zatražila novi program pomoći od oko 53 milijarde eura u sljedeće tri godine, a zauzvrat obećava reforme, koje će donijeti 13 milijardi eura ušteda, kombinacijom povećanja poreza i smanjenjem socijalnih davanja.

Kao glavni problem u razgovoru partnera u eurozoni spominje se pitanje povjerenja, koje je grčka vlada radikalne ljevice izgubila u proteklih pet i pol mjeseci.

Naime, grčka vlada je predložila program koji je gotovo isti onome koji je odbacila i vodila kampanju da ga se odbaci na referendumu.

Ostanak u eurozoni također podržava velika većina Grka, pokazala je anketa objavljena u petak, po kojoj se čak 84 posto ispitanika izjasnilo za euro, dok je samo 12 posto podržalo povratak na drahmu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO