UN: ISIL prodaje žene za kutiju cigareta

ISIL često otima pripadnice manjinske zajednice Jezida (Reuters)

Borci grupe Islamska država Irak i Sirija prodaju otete tinejdžerke na pijaci gdje se trguje ljudima  “ponekad tek za jednu kutiju cigareta”, izjavila je u ponedjeljak specijalna izaslanica Ujedinjenih naroda za pitanje seksualnog nasilja Zainab Bangura.

Ona je tokom aprila posjetila Irak i Siriju i od tada radi na akcionom planu za rješenje problema strašnog seksualnog nasilja koji provode pripadnici ISIL-a, prenijela je agencija AFP.

“To je rat koji se vodi preko tijela žena”, rekla je Bangura, koja je do podataka o seksualnom nasilju došla razgovarajući sa ženama i djevojkama koje su pobjegle iz zarobljeništva sa područja pod kontrolom ISIL-a, sa lokalnim vjerskim i političkim liderima i prilikom posjete izbjeglicama u Turskoj, Libanu i Jordanu.

Borci ISIL-a organiziraju pijace sa robljem, na kojima trguju djevojkama otetim tokom novih ofanziva, ali zasad nema podataka o tome koliko ima djevojaka i žena koje pripadnici te grupe drže u zarobljeništvu, prenosi Tanjug.

Otimanje žena

“Oni kidnapiraju i otimaju žene kad zauzmu neko područje, kako bi imali – ne želim to da nazovem svježim zalihama – ali tako dobijaju nove djevojke”, istakla je Bangura.

Borci ISIL-a djevojke ponekad prodaju “za samo jednu kutiju cigareta”, a ponekad za više stotina ili hiljadu dolara, rekla je izaslanica UN-a i opisala strašno iskustvo nekoliko otetih tinejdžerki, od koje su mnoge pripadnice manjinske zajednice Jezida, koji su meta napada ISIL-a.

“Neke od njih su otete, zaključane u jednu sobu, a ponekad ih naguraju više od sto u jednu manju kuću, a zatim ih skidaju do gole kože i kupaju”, rekla je Bangura i dodala da su djevojke zatim prisiljene da stoje pred grupom muškaraca koji procjenjuju “koliko one vrijede”.

Otmica djevojaka je postala ključni dio strategije ISIL-a za regrutiranje stranih boraca, koji tokom posljednjih 18 mjeseci u rekordnim brojevima putuju u Irak i Siriju da bi se borili na strani te grupe.

“Oni tako privlače mlade muškarce, tako što im govore da ih u ISIL-u čekaju žene, djevice koje mogu da ožene. Strani borci čine okosnicu oružanih oružanih grupa “, rekla je Bangura.

Izvor: Agencije