Sirijski pobunjenici zauzeli vojnu bazu

Osim sirijske vojne baze u ruke pobunjenika pali su i obližnji grad te jedno selo (Reuters)

Pobunjenici u Siriji zauzeli su veliku vojnu bazu sirijske vojske na jugu zemlje, u provinciji Deraa, objavili su njihovi predstavnici i nevladin Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) o najnovijem u nizu vojnih poraza predsjednika Bashara al-Assada posljednjih mjeseci.

“Objavljujemo oslobođenje Live 52”, rekao je Essam al-Rayes, glasnogovornik pobunjeničkog saveza “Južna fronta”.

Live 52 jedna je od najvećih sirijskih vojnih baza u tom dijelu zemlje, a SOHR je izvijestio da su osim te baze u ruke pobunjenika pali i obližnji grad te selo.

U južnim područjima blizu granice s Jordanom i Izraelom pobunjenici su nanijeli velike udarce režimu predsjednika Assada u posljednja tri mjeseca.

Ti su pobunjenici okupljeni u savez “Južna fronta”, a zajedničko im je zapovjedništvo u Jordanu. U savezu su skupine koje primaju pomoć stranih država koje žele srušiti režim predsjednika Al-Assada, a neke od tih država su arapske zemlje Perzijskog zaljeva.

Američki udari na ISIL

Istodobno u Siriji, a ponajviše u Iraku, američka vojska predvodi međunarodnu koaliciju koja zračnim napadima nastoji oslabjeti skupinu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

SAD je ranije objavio da je sa saveznicima u posljednja 24 sata izveo 14 zračnih napada na ISIL u Iraku, te devet u Siriji.

ISIL je osvojio više od polovice Sirije i velike dijelove Iraka.

Ciljevi napada međunarodne koalicije kod nekoliko iračkih gradova bile su zgrade, borbeni položaji, vozila i raketni sustavi ISIL-a, priopćila je američka vojska.

Napadi u Siriji bili su fokusirani na područje oko grada Kobanija blizu turske granice i oko uporišta militanata u gradu Raqqi, navodi se u priopćenju.

Assadovi gubici

Od ožujka, savez pobunjenika, među kojima je Fronta al-Nusra, osvojio je cijelu sjeverozapadnu pokrajinu Idlib kod turske granice.

ISIL je osvojio grad Palmiru, preotevši je Assadovu režimu. U oba slučaja sirijska vojska i milicije koje joj pomažu čini se više su se povukle nego što su se borile. Analitičari drže da to pokazuje zamor sirijske vojske nakon više od četiri godine rata.

Takvo stanje nagnalo je zapadne političare da ponude politički sporazum kojim bi se otvorio put za završetak rata u Siriji u kojemu je po najnovijim podacima ubijeno 320.000 ljudi, a raseljenih i izbjeglih je više od osam milijuna.

Al-Assad je pretrpio udarce na sjeverozapadu, na jugozapadu i istoku, no ojačao je svoj utjecaj uz granicu s Libanonom zahvaljujući zajedničkoj operaciji prošli mjesec s Hezbollahom, libanonskom skupinom koju podupire Iran.

Izvor: Agencije


Povezane

Najmanje 49 civila ubijeno je u zračnim napadima režimske vojske na selo na sjeverozapadu Sirije, navode aktivisti.

Published On 08 Jun 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO